Felesleges tartani a Börzsöny ragadozóitól

A kameracsapdával lefotózott medve még mindig Magyarországon tartózkodhat, de sem tőle, sem a kis egyedszámban előforduló farkasoktól és hiúzoktól nem kell félni, annyira csekély a találkozás valószínűsége.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 05. 23. 12:38
null
Közelebbi találkozás esetén, illetve ha feltételezzük, hogy medve lehet a közelünkben, a legfontosabb, hogy tudassuk az állattal a jelenlétünket. Ez szinte biztosan meg is oldja a helyzetet Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy közeledik a hétvége, egyre többen kezdik el tervezgetni kirándulásaikat, és a környéken lakók számára adja magát a Börzsöny. Igen ám, de a hegységben néhány napja medvét fotóztak, ami sokakat tarthat vissza. A medvék jelenlétére utaló jelekkel korábbi cikkünkben már foglalkoztunk, ezúttal a kameracsapdás fényképet készítő Börzsöny Alapítványt kerestük meg, hogy tapasztaltak-e aktivitást a fénykép elkészülte óta.

– Az első medvenyomokat május elsején találták Diósjenőtől nem messze – válaszolta megkeresésünkre Bedő Péter. – A következőt egy hét múlva fedezték fel, ezúttal a Börzsöny nyugati részén. A megtalálók információi alapján mind a két helyen megnéztem és dokumentáltam a nyomokat, illetve megtaláltam a közelben más helyen is. A kameracsapda is, amelyen az állat május nyolcadikán éjjel megjelent, közel van ahhoz a területhez, ahol a második nyomot megtalálták. Jelenleg ez a medve utolsó biztos előfordulási adata, legalábbis amiről én tudok.

Bedő Péter hozzátette, a Börzsönyben élő gyakori, kisebb ragadozókon (róka, borz, nyest és nyuszt) kívül rendszeresen készülnek képek a fokozottan védett, rendkívül rejtett életmódú vadmacskákról. Egyszer előkerült egy aranysakál, amely a hegység belső részén elég meglepőnek számít (máshol már gyakori), illetve, ahogy azt Facebook-oldalukon rendszeresen közzéteszik, hiúz- és farkasfotók is készültek már szép számmal.

Közelebbi találkozás esetén, illetve ha feltételezzük, hogy medve lehet a közelünkben, a legfontosabb, hogy tudassuk az állattal a jelenlétünket. Ez szinte biztosan meg is oldja a helyzetet
Fotó: PIXABAY

A kameracsapdák lényegében mozgásérzékelővel ellátott digitális kamerák időjárásálló kivitelben,

a legtöbb modell nappal normál, színes, éjjel pedig infravörös vakuval megvilágított fekete-fehér képeket készít, mint amilyen a legutóbb készített medvefotó is. S hogy a megfigyelt állatok jelentenek-e fenyegetést az emberre?

„Az Északi-Középhegységben előforduló nagyragadozók – hiúz, farkas, medve – rejtőzködő életmódjuk, illetve itt, a Börzsönyben rendkívül alacsony egyedszámuk miatt – egy-egy példányról tudunk mind a három faj esetében – rendkívül kicsi az esélye a találkozásnak, és a hiúz és a farkas esetében kijelenthető, hogy egyáltalán nem veszélyesek az emberre.

A medvék is általában mindent megtesznek, hogy elkerüljék a találkozást, ezzel együtt a medvék által sűrűbben lakott területeken időnként előfordulnak súlyosabb, sérüléshez vezető incidensek.

Ezek a természetben szinte minden esetben akkor történnek, amikor valaki véletlenül vagy szándékosan túl közel kerül egy medvéhez, és az nem lát más menekülési útvonalat. Túrázás, futás, kerékpározás közben ez szinte kizárható.

Közelebbi találkozás esetén, illetve ha feltételezzük, hogy medve lehet a közelünkben, a legfontosabb, hogy tudassuk az állattal a jelenlétünket. Ez szinte biztosan meg is oldja a helyzetet.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Medvékre utaló jelek az erdőben

Fényképpel sikerült bizonyítani, hogy a Börzsönyben medve jár. Megnéztük, kirándulásaink alatt milyen jelek alapján gyanakodhatunk, hogy a környéken az erdők csúcsragadozója is megfordul – olvasható a CsupaSport cikkében.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.