Több tízezer, a jurakorból származó fosszíliát találtak Angliában

A kutatók szerint ez a térség egykoron egy sekély, mintegy húsz-negyven méter mély trópusi tenger volt.

Forrás: MTI2021. 07. 21. 21:10
null
Tengeri csillag (Illusztráció) Forrás: pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tízezer fosszíliát találtak a londoni Természettudományi Múzeum paleontológusai egy háromnapos ásatáson egy cotswoldi kőbányában, amelyet a szakemberek az Egyesült Királyság legfontosabb jura időszakból származó tüskésbőrűek lelőhelyének neveztek.

A tengeri állatok fosszíliái a becslések szerint mintegy 167 millió évesek, eredetileg hobbi paleontológusok azonosították a helyszínt régi tudományos kutatások feljegyzéseit olvasva a koronavírus-járvány kijárási korlátozásai idején, majd feltártak számos leletet – adta hírül a BBC News honlapja. A lelőhely pontos helyét biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra.

A kutatók szerint ez a térség egykoron egy sekély, mintegy húsz-negyven méter mély trópusi tenger volt, amelynek lakóit valószínűleg egy vízalatti iszapomlás, vagy egy gyengébb földrengés élve betemetett. Ez magyarázza azt, hogy páratlanul jó állapotban őrződtek meg.

Tengericsillag (Illusztráció)
Fotó: Pixabay

A leleteket – egyebek mellett tengerililiomok, tengericsillagok, kígyókarúak, tengerisünök, tengeriuborkák – megtisztítják, tanulmányozzák, és számos közülük a múzeum gyűjteményébe kerül.

Bámulatba ejtő a talált leletek száma, nem száz vagy ezer, hanem a tüskésbőrűek több tízezer egyedének fosszíliáit rejti a térség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.