időjárás 1°C Taksony 2022. november 29.
logo

Amatőr tudósokkal térképezik fel a Galápagos-szigetek biológiai sokszínűségét

Forrás: MTI, ORIGO
2021.08.25. 16:30 2021.08.25. 16:55
Amatőr tudósokkal térképezik fel a Galápagos-szigetek biológiai sokszínűségét

A Galápagos-szigetek biológiai sokszínűségét helyi amatőr tudósok segítségével térképezik fel: a Barcode Galapagos Project 74 helyi lakost képzett ki arra, hogy az Ecuadorhoz tartozó csendes-óceáni szigetcsoporton talaj- és vízmintákat gyűjtsenek DNS-szekvenáláshoz, amelyet a szigeten lévő három laboratórium tudósai végeznek – olvasható az Origó cikkében.

A DNS-molekula bázissorrendjének meghatározásával eddig már 10 659 fajt azonosítottak pontosan, az emlősöktől a halakig és kígyókig, a növényektől és gombáktól a planktonokig és baktériumokig. Számos azonosított faj őshonos, de vannak köztük betelepítettek is.

 

A Galápagos-szigetek biodiverzitásának genetikai katalógusát készítjük. Szert akarunk tenni a galápagosi fajok genetikai ismertetőjegyeire és mennyiségileg meghatározni minden egyes eltérést az adott földrajzi térségben

– mondta Diego Ortis, a projekt vezetője.

Fotó: Flickr

A programban az ecuadori San Francisco Egyetem mellett részt vesznek az angliai Exeteri Egyetem, az amerikai Észak-karolinai Egyetem és a Galápagosi Tudományos Központ tudósai.

Az Ecuadortól ezer kilométerre található szigetcsoportnak egyedülálló az élővilága, sehol másutt nem látható fajok élnek rajta. A tizenhárom nagyobb és hat kisebb szigetből, 42 szigetecskéből és csaknem 200 sziklából álló szigetcsoport 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Fotó: Flickr

Galápagos négy nagyobb szigetét harmincezer ember lakja.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Flickr

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.