Halott galaxisokat talált a Hubble, rejtély, mi történhetett

Az univerzum fiatal korából származó halott galaxisokat azonosítottak csillagászok a Hubble-űrteleszkóp és az ALMA rádiótávcső-hálózat segítségével – írja az Engadget. Számítások szerint a hat galaxis a csillagformálódás legintenzívebb szakaszának számító időszakban pusztult el, mert rejtélyes okok miatt eltűnt a nyersanyagként szolgáló hideg hidrogéngáz. A tudósok egyelőre nem értik, mi történhetett – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 09. 29. 12:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatók erős gravitációs lencse segítségével azonosították a nagyjából tízmilliárd éve kihunyt csillagvárosokat. A jelenség lényege, hogy a galaxishalmazok hajlítják és felerősítik a korai világegyetem objektumainak fényeit, így azok tanulmányozhatóvá válnak.

A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy bár a kimúlt galaxisokban nem folyik csillagképződést, ennek ellenére tágultak, amit valószínűleg más galaxisokkal való összeolvadás segített elő. Nem tudni, mi okozta a hidrogéngáz eltűnését.

Elképzelhető, hogy valamilyen objektum (például egy fekete lyuk) felforrósította vagy villámgyorsan elhasználta a rendelkezésre álló nyersanyagot, ami a galaxisok idő előtti halálához vezetett.

A szakértők jelenleg is tanulmányozzák a lehetséges forgatókönyveket.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció. Fotó: Pexels

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.