Létezik-e növényi intelligencia?

Az új kutatások azt mutatják, hogy a növények elképesztő képességekkel rendelkeznek a világ érzékelésére és az arra való reagálásra. De lehet-e egy növény intelligens? Néhány növénykutató ragaszkodik hozzá, hogy igen - mivel olyan módon képesek érzékelni, tanulni, emlékezni és reagálni, ami az ember számára is ismerős – olvasható az Origo cikkében.

2021. 09. 20. 14:57
Fotó: MILANKA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A növények nem csak passzív elszenvedői a környezetükben történő dolgoknak. Érzékelik a fényt, a gravitációt, a nedvességet, a hőt, és a bejövő ingereknek megfelelően reagálnak, például igyekeznek növekedésükkel elkerülni a káros hatásokat.

Növények poligráfos vizsgálata

A növényi érzékelés és kommunikáció kutatásának egyik leghíresebb és leghírhedtebb példája az 1960-as évekből származik. Cleve Backster a CIA kihallgatója és vezető poligráfszakértője volt.

Egy hirtelen ötlettől vezérelve Backster elhatározta, hogy poligráfot (hazugságvizsgálót) köt szobanövényeire. eredetileg az volt a célja, hogy a poligráf által mért kis feszültségingadozások révén esetleg adatokat gyűjthet arról, jól gondozza-e a növényeit (például elég vizet vagy fényt kapnak-e). vizsgálatai azonban váratlan fordulatot vettek.

Backster elkezdte különböző módon ingerelni vizsgálati alanyait (filodendronokat). Megállapította, hogy ha bántja a növényeket, azaz például megégeti vagy letépi a leveleiket, akkor a növényhez kötött poligráf heves „érzelmi reakciót” jelez. Backster végül odáig ment állításaiban, hogy a növények „felismerik”, ki az, aki jól bánik velük, és ki az, aki nem. Állítólag, ha egy olyan ember közeledett valamelyik növényhez, aki korábban bántotta azt (például késsel vagdosta), akkor a növény szinte "felsikoltott" ijedségében. Ha viszont olyan valaki került a közelébe, aki jól gondozta, akkor „nyugodt” maradt – írja az Origo.

Bár Backster eredményeit, amelyeket az International Journal of Parapsychology folyóiratban publikált, kezdettől fogva erős szkepticizmussal fogadták a növénykutatók, néhányat megpróbáltak megismételni közülük - sikertelenül. Backster gondolatai azonban a mai napig újra és újra felbukkannak az áltudományok iránt fogékony emberek között.

Tudományos(abb) hozzáállás

Michael Pollan, a New Yorker cikkének szerzője azt mondja, hogy hosszú ideig még a gondolat felvetése is, hogy a növények intelligensek lehetnek, gyors út volt ahhoz, hogy „őrültnek” bélyegezzék őket. De már nem, ami megnyugtató lehet azoknak, akik régóta beszélgetnek a növényeikkel, vagy zenélnek nekik.

Az új kutatás, mondja, a növényi neurobiológia nevű területen zajlik - ami némileg félrevezető elnevezés, mert még a terület tudósai sem állítják, hogy a növényeknek neuronjaik vagy agyuk lenne.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.