Egyre több kardszárnyú delfin támad vitorlás hajóra

Korábban nem igazán volt olyasmire példa, hogy biztosítórtársaságok kardszárnyú delfinekkel foglalkoztak, ám a közelmúltban oly sok vitorlás hajó elleni támadást regisztráltak Spanyolország és Portugália partjainál, amit már nem hagyhatnak figyelmen kívül – olvasható a Petplace cikkében.

Forrás: PETPLACE2021. 10. 20. 9:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén nyár eleje óta több mint ötven olyan eset történt, melynek során kardszárnyú delfinek csoportosan vitorlásokra támadtak az ibériai partok mentén. Az AGCS ipari biztosítónál eddig egészen pontosan tíz káresetet jeleztek.

Kardszárnyú delfinek támadnak vitorlás hajókra

A delfinek több alkalommal nekiúsztak a vitorlásoknak, megrongálták vagy teljesen letépték a kormánylapátokat. Személyi sérülés ugyanakkor mostanáig nem történt. Mintegy óvintézkedésképp a spanyol közlekedési minisztérium tavaly szeptemberben, valamint idén augusztusban átmenetileg kitiltotta a vitorlásokat egy-egy adott tengerszakaszról. (2020-ban az ország északnyugati, idén a délnyugati partoknál.)

A 15 méternél rövidebb hajókra vonatkozó (idei) kéthetes korlátozást augusztus elején vezették be, miután a támadások száma elérte az 56-ot.  

Noha kardszárnyú delfinek okozta hajókárok megtérítése csupán aprópénz egy olyan hatalmas, ügyfelekre és iparvállalatokra szakosodott biztosítónak, mint az AGCS, a jelenségre inkább különlegességük miatt figyeltek fel.

A szakértők sem értik pontosan az állatok indíttatását

Korábban már megfigyeltek hasonlót, akkor rozmárok csónakokat szemeltek ki pihenőhelynek, tonnás súlyuk pedig komoly károkat okozott az eszközökben.

A kardszárnyúak nagy ragadozók vagy ember elleni támadásairól azonban mostanáig nem volt információ.  

A szakértők sem jutnak dűlőre azzal kapcsolatban, hogy az állatok vajon miért mennek neki a vitorlásoknak: egyes kutatók szerint a támadásokat a bosszú vezérli, miután vitorlázók szigonnyal lőttek a térség példányaira.

Bruno Diaz spanyol delfinkutató azonban másképp látja a helyzetet: szerinte inkább arról lehet szó, hogy időnként durvára sikerül a delfinek játéka. 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Flickr

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.