Vészesen nő a tengerszint Hollandia partjainál

Az alacsonyan fekvő Hollandia partjainál a vártnál gyorsabban emelkedhet a tengervíz, 2100-ra akár két méterrel is – közölte a Holland Királyi Meteorológiai Intézet (KNMI).

Forrás: ORIGO2021. 10. 26. 11:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke nem csökken, a holland partoknál az évszázad elejéhez képest 2100-ra 1,2 méterrel növekedhet a tengerszint. „Ahogy a Déli-sarknál az antarktiszi jégtakaró olvadása felgyorsul, a kétméteres vízszintemelkedés is bekövetkezhet” – tették hozzá a szakértők.

A KNMI új adatai saját kutatásaikon és az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) augusztusi jelentésén alapulnak. A tengerszint-emelkedés mértékét az eddigiekhez képest felfelé korrigálták. 2014-ben még arra jutottak, hogy 2100-ra legfeljebb egy métert emelkedik a vízszint.

A vízszint emelkedése mellett a KNMI előrejelzésében a száraz tavaszok és nyarak számának növekedésére és a szélsőséges nyári esők, heves viharok gyakoribbá válására is felhívta a figyelmet.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Pexels

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.