Jó hír az állatoknak: jelentősen megnövelik a galápagosi rezervátum területét

Az új védett terület biztonságos folyosót kínálhat majd a vándorló állatoknak – írja a Bama.hu.

Forrás: Mediaworks2021. 11. 02. 13:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ecuador csaknem felével megnöveli a csendes-óceáni Galápagos-szigetek körül kialakított tengeri rezervátum területét – jelentette be a Glasgow-i klímacsúcson hétfőn a dél-amerikai ország elnöke, Guillermo Lasso.

Az 1998-ban 133 ezer négyzetkilométeren kialakított védett tengeri övezet nagyságát 60 ezer négyzetkilométerrel növelik meg, kiterjesztve a védelmet a híres szigetcsoporttól északra elterülő, a Costa Rica-i felségvizekig nyúló Kókusz-hátságra, amely számos veszélyeztetett faj táplálkozó- és költözőhelye.

Az új rezervátum egy részén teljesen betiltják a halászatot, másik részén csak az úgynevezett horogsoros halászatot engedélyezik – közölte az ecuadori elnök, aki szerint az új tengeri rezervátum „élő laboratóriumként is fog szolgálni a tudományos kutatásoknak”.

Ecuador együtt akar működni Kolumbiával és Panamával is, hogy az új védett terület biztonságos migrációs folyosót kínáljon a vándorló állatoknak. Guillermo Lasso azt szeretné, ha a megnagyobbított tengeri rezervátum működtetése fejében a külföldi hitelezők elengednék Ecuador adósságai egy részét, szerinte ez lenne minden idők legnagyobb természetvédelmi célú adósságcsere-ügylete – írja az oldal.

A több mint 2900 tengeri fajnak élőhelyet kínáló Gálapagos-szigeteki rezervátum a világ második legnagyobb védett tengeri területe.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

A borítóképen:  Microlophus (Lava Lizard) a Galápagos-szigeteken.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.