időjárás 3°C Antal, Antónia 2022. January 17.
logo

Jó hír az állatoknak: jelentősen megnövelik a galápagosi rezervátum területét

Forrás: Mediaworks
2021.11.02. 13:52 2021.11.02. 16:58
Jó hír az állatoknak: jelentősen megnövelik a galápagosi rezervátum területét

Az új védett terület biztonságos folyosót kínálhat majd a vándorló állatoknak – írja a Bama.hu.

Ecuador csaknem felével megnöveli a csendes-óceáni Galápagos-szigetek körül kialakított tengeri rezervátum területét – jelentette be a Glasgow-i klímacsúcson hétfőn a dél-amerikai ország elnöke, Guillermo Lasso.

Az 1998-ban 133 ezer négyzetkilométeren kialakított védett tengeri övezet nagyságát 60 ezer négyzetkilométerrel növelik meg, kiterjesztve a védelmet a híres szigetcsoporttól északra elterülő, a Costa Rica-i felségvizekig nyúló Kókusz-hátságra, amely számos veszélyeztetett faj táplálkozó- és költözőhelye.

Az új rezervátum egy részén teljesen betiltják a halászatot, másik részén csak az úgynevezett horogsoros halászatot engedélyezik – közölte az ecuadori elnök, aki szerint az új tengeri rezervátum „élő laboratóriumként is fog szolgálni a tudományos kutatásoknak”.

Ecuador együtt akar működni Kolumbiával és Panamával is, hogy az új védett terület biztonságos migrációs folyosót kínáljon a vándorló állatoknak. Guillermo Lasso azt szeretné, ha a megnagyobbított tengeri rezervátum működtetése fejében a külföldi hitelezők elengednék Ecuador adósságai egy részét, szerinte ez lenne minden idők legnagyobb természetvédelmi célú adósságcsere-ügylete – írja az oldal.

A több mint 2900 tengeri fajnak élőhelyet kínáló Gálapagos-szigeteki rezervátum a világ második legnagyobb védett tengeri területe.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

A borítóképen:  Microlophus (Lava Lizard) a Galápagos-szigeteken.