időjárás -3°C Artúr, Vince 2022. January 22.
logo

Élete végéig eltiltottak egy milliárdost a régiségkereskedéstől

Forrás: MTI
2021.12.07. 08:18 2021.12.07. 13:20
Élete végéig eltiltottak egy milliárdost a régiségkereskedéstől

Évek óta tartó vizsgálat eredményeként több mint 70 millió dollár értékben 180 illegálisan megszerzett műkincset kell visszaadnia egy amerikai milliárdosnak, akit emellett egy életre eltiltottak a régiségvásárlástól.

Ez az első eset, hogy a manhattani kerületi ügyészség „életfogytiglani régiségvásárlási tilalommal” sújtott valakit – közölte Cyrus Vance Jr. manhattani kerületi ügyész. A régiségek visszaszolgáltatásáért cserébe ugyanakkor az illető megússza, hogy vádat emeljenek ellene bűncselekményért.

A 2017-ben indult vizsgálat megállapította, hogy Michael Steinhardt pénzügyi befektető fosztogatásból, különböző országokból származó műkincseket halmozott fel New York-i otthonában, ahol 2018-ban tartottak rendőrségi razziát.

A 81 éves milliárdos évtizedeken át csillapíthatatlan étvágyat táplált fosztogatásból származó műkincsek iránt, nem törődve az ügyletek törvénytelenségével és a súlyos kulturális kárral, amelyet szerte a világon okozott. Szerzési vágya nem ismert sem földrajzi, sem erkölcsi határokat, amit bizonyít, hogy gyűjteménye bővítésénél régiségcsempészek, maffiavezérek, pénzmosók és sírrablók széles alvilági hálózatára támaszkodott

– közölte az ügyészség.

Az évszázad műkincsrablása

Az alkotás az 1983-as hazai műkincsrablás történetét és hátterét mutatja be, egyúttal egy látleletet is nyújtva a nyolcvanas évek Magyarországáról.

Az ügyészség szerint a Steinhardt által vásárolt régészeti leletek közül sokat polgárháborúk és felkelések idején csempésztek ki származási országukból, köztük Szíriából, Izraelből, Görögországból, Egyiptomból, Olaszországból és Törökországból.

Az amúgy filantrópként ismert befektetőtől visszaszerzett műkincseket visszajuttatják annak a 11 országnak, amelyekből ellopták azokat

– közölte a manhattani ügyészség.

A Steinhardt által illegálisan megvásárolt műkincsek között szerepel

egy italáldozat bemutatására szolgáló, szarvasbikafej-formájú áldozati edény az i.e. 4. századból a törökországi Milasból, melynek értékét 3,5 millió dollárra becsülik, továbbá Kréta görög szigetről egy 3300 éves larnax (hamuláda), egy kis zárt koporsó vagy doboz, amelyet a minószi civilizációban emberi maradványok tárolására használtak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)