Élete végéig eltiltottak egy milliárdost a régiségkereskedéstől

Évek óta tartó vizsgálat eredményeként több mint 70 millió dollár értékben 180 illegálisan megszerzett műkincset kell visszaadnia egy amerikai milliárdosnak, akit emellett egy életre eltiltottak a régiségvásárlástól.

Forrás: MTI2021. 12. 07. 8:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez az első eset, hogy a manhattani kerületi ügyészség „életfogytiglani régiségvásárlási tilalommal” sújtott valakit – közölte Cyrus Vance Jr. manhattani kerületi ügyész. A régiségek visszaszolgáltatásáért cserébe ugyanakkor az illető megússza, hogy vádat emeljenek ellene bűncselekményért.

A 2017-ben indult vizsgálat megállapította, hogy Michael Steinhardt pénzügyi befektető fosztogatásból, különböző országokból származó műkincseket halmozott fel New York-i otthonában, ahol 2018-ban tartottak rendőrségi razziát.

A 81 éves milliárdos évtizedeken át csillapíthatatlan étvágyat táplált fosztogatásból származó műkincsek iránt, nem törődve az ügyletek törvénytelenségével és a súlyos kulturális kárral, amelyet szerte a világon okozott. Szerzési vágya nem ismert sem földrajzi, sem erkölcsi határokat, amit bizonyít, hogy gyűjteménye bővítésénél régiségcsempészek, maffiavezérek, pénzmosók és sírrablók széles alvilági hálózatára támaszkodott

– közölte az ügyészség.

Az ügyészség szerint a Steinhardt által vásárolt régészeti leletek közül sokat polgárháborúk és felkelések idején csempésztek ki származási országukból, köztük Szíriából, Izraelből, Görögországból, Egyiptomból, Olaszországból és Törökországból.

Az amúgy filantrópként ismert befektetőtől visszaszerzett műkincseket visszajuttatják annak a 11 országnak, amelyekből ellopták azokat

– közölte a manhattani ügyészség.

A Steinhardt által illegálisan megvásárolt műkincsek között szerepel

egy italáldozat bemutatására szolgáló, szarvasbikafej-formájú áldozati edény az i.e. 4. századból a törökországi Milasból, melynek értékét 3,5 millió dollárra becsülik, továbbá Kréta görög szigetről egy 3300 éves larnax (hamuláda), egy kis zárt koporsó vagy doboz, amelyet a minószi civilizációban emberi maradványok tárolására használtak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.