Inkább lefújta saját szavazását a Guardian, csak nehogy Rowling nyerje meg

Kérészéletű volt a Guardian napilap idei évben hirdetett „Év embere” szavazása, ugyanis röviddel megindulása után az oldal le is állította, hivatalosan nem tisztázott okokból. Azonban a szavazást követők körében nem volt kérdéses az indok: a normalitás mellett több ízben állást foglaló, balos körökben mostanra súlyosan kegyvesztett J. K. Rowling toronymagasan nyerte a szavazást, ami a jelek szerint ellenkezett az oldal által prezentálni kívánt narratívával.

JUHÁSZ KRISTÓF
Forrás: BREITBART2021. 12. 30. 16:50
ROWLING, J. K.
London, 2018. november 14. J. K. Rowling angol író, forgatókönyvíró a Legendás állatok: Grindelwald bûntettei (Fantastic Beats: The Crimes of Grindelwald) címû filmje nagy-britanniai premierjén Londonban 2018. november 13-án. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az írónő nevéhez mostanra nem csupán a világszerte sikeres Harry Potter-könyvek megírása fűződik, hanem számos normalitás jegyében álló felszólalása is, melyekkel sokszor szembement a nyugati liberális sémákkal, nem kevés ellenséget szerezve magának ezáltal. Ez állhatott annak hátterében, hogy egy nem akármilyen olvasottsággal rendelkező napilap, 

a baloldali Guardian, nagy ismertsége ellenére, kacagtatóan kisstílű húzáshoz folyamodott: egyszerűen beszüntette azt az „Év embere” szavazását, amelyben az írónő fölényesen vezette a mezőnyt 

– ez legalábbis azoknak a megalapozott feltételezése, akik a szavazást végig nyomon követték, köztük számos hírességgel, akik nagy nyilvánosság előtt is hangot adtak elismerésüknek és a lap kétségbeesett gesztusa iránti szánalmuknak.

Holott Rowling kezdetben kifejezetten nagy népszerűségnek örvendett a baloldalon, amiért meg is dolgozott: tekintélyes adományokat küldött a brit Munkáspártnak, nyíltan támogatta az Európai Uniót.

Ha pedig egy kicsit még jobban visszatekintünk, számos olyan korábbi megnyilvánulását láthatjuk, amelyekkel kifejezetten azoknak kedveskedett, akik mostanra elhatárolódtak tőle. Ilyenek voltak a nem kevés rajongó döbbenetét kiváltó bejelentései, melyekkel az etnográfiailag és szexuálisan is liberális nyugat világnézetéhez igazítgatta magnum opusának, a Harry Potter-regényeknek bizonyos elemeit – utólag. Kezdődött az utolsó könyv megjelenését követő nagy bejelentésével, amelyből kiderült, hogy regényeinek egyik kulcsszereplője, Albus Dumbledore homoszexuális, majd folytatódott azzal, hogy a könyvekben egyértelműen fehér bőrűnek leírt Hermione Granger szerepét egy színpadi adaptáció erejéig fekete színésznő játszotta el, amely manapság egyre kevésbé szokatlan, viszont attól vált igazán kínossá, hogy az írónő elismerte:

ezzel csupán a színesbőrű Harry Potter-rajongók szimpátiáját szerette volna elnyerni – írói döntései felvállalása helyett a népszerűség kedvéért saját magát cenzúrázta. 

Az évek során azonban fordult a kocka és olyan megnyilvánulások is elkezdtek napvilágot látni tőle, amelyekkel fokozatosan elveszítette egykori balos szimpatizánsainak támogatását. Az elmúlt évben gyorsan a transznemű aktivisták célkeresztjébe került, amikor nemes egyszerűséggel kijelentette:

attól, hogy transzneműnek képzeli magát egy gyermek, még senkit nem jogosít fel arra, hogy egyből a hormonkezelés és a nemátalakító műtét vállalására bátorítsák az útját kereső fiatalt.

Ahogy azzal sem javított sokat liberális körökben léket kapott renoméján, amikor elhintette, hogy

talán nem lehet teljesen nőnek tekinteni olyan valakit, aki biológiai nemét tekintve nem az, csupán annak identifikálja magát

– ezen kijelentésével egyébként ki is érdemelte magának az LMBTQ-lobbistáktól a „TERF” (Trans Exclusionary Radical Feminist, azaz Transzkirekesztő radikális feminista) jelzőt – mindezt persze csupán a véleményszabadság tiszteletben tartása és a teljes tolerancia jegyében. Nemrégiben pedig arra az ellentmondásos esetre is reagált, amikor a skót rendőrség nőneműként vett nyilvántartásába egy nemi erőszakot elkövető férfit, mivel ő letartóztatásakor nőneműként azonosította magát. Ez utóbbi eset abszurditását egy Twitteren megosztott bejegyzésében egyenesen Orwell 1984 című regényét idéző agymosással állította analógiába – ezzel nem kevésbé magára haragítva, a korábban elhatárolódott liberális holdudvarát. 

Sőt olyanokat is, akiknek nemcsak közvetve a megélhetéséhez, de karrierjük indulásához is hozzájárult, például a regényeinek főszereplőit alakító egykori színészpalánták, akik mostanra világhírnévnek örvendhetnek, nevezetesen Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grin és Eddie Redmayne. Ők kellően „bátrak” voltak behódolni az LMBTQ-propagandának és állást foglalni a transzneműek mozgalma mellett is.

Pedig nem kényszerítette őket senki, akár tartózkodhattak is volna, ha más miatt nem is, csupán megbecsülésük jeléül, vagy talán azért, hogy legalább ne harapjanak abba a kézbe, amely korábban enni adott nekik.

Ugyanígy nem kényszerítette senki a Voldemortot alakító Ralph Fiennes-t és a Hagridot játszó Robbie Coltrane-t akik viszont kiálltak és fel is szólaltak Rowling mellett és megvédték az ahhoz való jogát, hogy a baloldaliak elképzeléseitől eltérő véleménye is lehessen.

Borítókép: J. K. Rowling angol írónő, forgatókönyvíró (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.