Szokatlanul erős szélviharok tombolnak Amerikában

Rekordot döntött az egy nap alatt mért hurrikánerejű széllökések száma az Egyesült Államokban csütörtökön – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 12. 17. 15:36
null
Adel, 2017. január 23. Rendõrök a Georgia állambeli Adel környékén pusztított tornádó elvonulása után 2017. január 22-én. Az Egyesült Államok országos meteorológiai szolgálata tornádóveszélyre hívta fel a lakosság figyelmét Georgia, Florida és Alabama szövetségi államokban. A viharokban legkevesebb hét ember életét vesztette. (MTI/EPA/Mark Wallheiser) Fotó: Mark Wallheiser
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalábbis 2004 óta nem mértek ennyi óriás széllökést, ráadásul mindez néhány nappal az Egyesült Államokban legtöbb halálos áldozattal járó tornádók pusztítása után történt.

Helyi idő szerint szerda reggel hat óra és csütörtök reggel hat óra között egy sor – többnyire közép-nyugati – államban 

összesen 61 széllökést mértek, melyek sebessége meghaladta az óránkénti 121 kilométert a szolgálat viharfigyelő központja szerint.  

A központ, melynek székhelye az oklahomai Normanban található, 19 tornádót is feljegyzett.

Egyértelmű, hogy sosem tapasztalt eseménnyel állunk szemben 

– mondta Matt Elliot meteorológus, aki a központ időjárás-előrejelzéseit koordinálja.

A 2004-ig visszanyúló adatok alapján a legtöbb hurrikánerejű széllökést – egyetlen nap alatt 53-at – 2020. augusztus 10-én mérték.

Kollégáival vizsgálják a 2004 előtti adatokat, de úgy vélik, a friss rekord nem dől meg - tette hozzá. A szerdai viharos szél számos helyen okozott áramkimaradás, több mint 450 ezer lakás és vállalkozás maradt áram nélkül a PowerOutage portál szerint.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Rendőrök a Georgia állambeli Adel környékén pusztított tornádó elvonulása után 2017. január 22-én (Fotó: MTI/EPA/Mark Wallheiser)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.