időjárás 8°C Auguszta 2023. március 29.
logo

200 millió éves dínóösvénybe botlott egy amatőr kutató

Forrás: MTI
2022.01.02. 17:18 2022.01.02. 17:26
200 millió éves dínóösvénybe botlott egy amatőr kutató

A dinoszauruszok korai rokonának egy walesi strandon felfedezett 50 méteres ösvénye hozta izgalomba a brit paleontológusokat.

A dínócsapáson talált lábnyomok arra utalnak, hogy bő 200 millió évvel ezelőtt hosszúnyakú dinoszauruszok, vélhetően a híres Diplodocust is magába foglaló Sauropodomorpha-klád egyik tagjának példányai, szauropodák vagy proszauropodák éltek a térségben – jelentette be az óév utolsó napján a londoni természettudományi múzeum.

A szauropodák általában igen nagy méretűek voltak, hosszú nyakkal és farokkal, négy lábon jártak, és a Földön valaha élt legnagyobb szárazföldi állatokká váltak. A proszauropodák időben megelőzték a szauropodákat, kisebbek voltak, és gyakran képesek voltak két lábon járni.

A nyomokat Kerry Rees hobbipaleontológus fedezte fel a Cardiffhoz közeli Penarth strandján 2020-ban. A londoni múzeum szakértői, Susannah Maidment és Paul Barrett – mint Twitter-üzenetükben írták – eleinte szkeptikusak voltak, mert sok geológiai képződményt lehet tévesen ősi állatok nyomának tartani, de aztán alapos vizsgálatok nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy triászkori, vagyis 200-250 millió éves állatnyomokról van szó.

A nyomok, köztük felgyűrődött laza talaj körvonalai, arra utaltak, hogy egy lábakon járó állat nyomairól van szó. Néhány helyen lábujjnyomot is észleltek. A dínónyomokat háromdimenziós technológiával örökítették meg az utókornak, mert az árapály előbb-utóbb véglegesen erodálja őket.

A kutatásról a Geological Magazine című szakfolyóirat számol be részletesen.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.