Elképesztő, mi rejtőzött a 70 millió éves ősi tojásban

Kivételesen jól megőrzött dinoszauruszembriót találtak egy nagyjából 70 millió éves tojásban. A kikeléshez közel álló kisdinó pont úgy helyezkedik el a tojásban, mint a mai madarak embriói – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO.HU2021. 12. 28. 12:55
Szeged, 2018. július 10. Egy körülbelül 65 millió éves, eredeti Hadrosauridae dinoszaurusz tojást mutat egy munkatárs az Évmilliók urai – Élethû dinók Amerikából címmel nyíló kiállításon a szegedi Móra Ferenc Múzeumban 2018. július 10-én. A július 14-tõl látogatható tárlaton eredeti fosszíliákat, valós méretû csontváz- és állatrekonstrukciókat tekinthetnek meg az érdeklõdõk. MTI Fotó: Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 66-72 millió éves korú fosszilis dinoszauruszembrió, amelyet egy teljesen épen megőrződött tojás belsejében találtak, a dinoszauruszok és a mai madarak viselkedése közötti összefüggéseket segít feltárni – hangsúlyozzák az iScience online folyóiratban megjelent cikk szerzői.

A dél-kínai Kancsou késő-krétakori kőzetébe ágyazva talált „Jingljang bébi" – ahogy felfedezői elnevezték – egy fogatlan theropoda dinoszaurusz, más néven oviraptoszaurusz kikelés előtt álló kicsinye.A paleontológusok kevés ennyire jól megőrzött dinoszauruszembrióra bukkantak korábban. Ebből a fosszíliából tökéletesen kivehető az embrió tojásbéli elhelyezkedése, amely arra utal, hogy a dinoszauruszok ezen csoportja a kikelés előtt a mai madarakhoz hasonló testtartást vett fel a tojásban.

Jingljang bébi pozitúrája ugyanis egyedülálló az eddig ismert dinóembriók között, amennyiben a fejét a teste alá húzva, lábait a test két oldalán tartja, hátának görbülete pedig a tojás tompa végébe illeszkedik – írja az Origó.

Ez az embrionális testtartás mindeddig ismeretlen volt a dinoszauroszok körében, nagyon is ismerős viszont a ma élő madaraktól.

A mai madaraknál ez a testhelyzet egy speciális embriómozgáshoz, a gyürkőzéshez (az angol terminológiában: tucking) kapcsolódik. A gyürkőzés a madárembriókban a központi idegrendszer irányítása alatt áll, és kulcsfontosságú a kikelés sikeréhez. 

Ez a tojásban fekvő dinoszauruszbébi az egyik legszebb fosszília, amit valaha láttam

– vallja Steve Brusatte, az Edinburgh-i Egyetem professzora és a kutatócsoport tagja. 

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Egy körülbelül 65 millió éves, eredeti Hadrosauridae dinoszaurusz tojást mutat egy munkatárs az Évmilliók urai – Élethű dinók Amerikából címmel nyíló kiállításon a szegedi Móra Ferenc Múzeumban 2018. július 10-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.