időjárás 3°C Karola, Károly 2022. January 28.
logo

Az idei tél eddigi leghidegebb hajnala volt a csütörtöki

Magyar Nemzet
Forrás: met.hu, facebook.com/orszagosmeteorologiaiszolgalat
2022.01.13. 17:28 2022.01.13. 19:32
Az idei tél eddigi leghidegebb hajnala volt a csütörtöki

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) hivatalos közösségi oldalán elérhető bejegyzés szerint az idei téli szezon eddigi leghidegebb reggelére ébredhettünk csütörtökön.

Arra már szerda este felhívta a figyelmet az OMSZ Facebook-oldala, hogy naplementét követően elkezdett süllyedni a hőmérséklet, a Hajdú-Bihar megyei, hófödte Pocsajon már akkor -12,5 celsius fokot mértek.

A met.hu oldal beszámolt arról, hogy csütörtökre virradóra a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -15 fok között változott, de ezen a bizonyos Pocsaj településen -18 fokig is le tudott hűlni a levegő. Az elmúlt 24 órában mérőállomásaikon nem hullott csapadék - olvasható a visszatekintésben.

Az OMSZ előrejelzése szerint egyébként innentől enyhülés veszi kezdetét.

Várható időjárás az ország területén péntek éjfélig

Szakadozott lesz a felhőzet felettünk, de általában többórás napsütésre számíthatunk. Éjszaka az ország északkeleti harmadában zúzmarás köd képződik, amely pénteken is tartósan megmaradhat. Másutt a hét utolsó munkanapján túlnyomóan derült, napos, száraz idő várható. Az északkeleti országrészben ma késő délutántól, estétől hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. Az északnyugati szél egyre inkább megélénkül, éjszaka főként a magasabb helyeken, míg holnap napközben a Észak-Dunántúlon és a főváros tágabb környezetében lesz erős, olykor viharos a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és 0 fok között valószínű, a hófödte, derült, esetleg szélcsendes tájakon -12 celsius fokig is csökkenhet a hőmérséklet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 0 és +8 fok között várható, de az északkeleti ködös tájakon jóval hidegebb, míg északnyugaton pár fokkal melegebb is lehet.

Távolabbi kilátások szombattól keddig

A hétvégén az ország nagy részén több órára kisüt a nap, azonban az éjszaka terjeszkedő rétegfelhőzet és zúzmarás köd főleg az ország keleti, északkeleti tájain akár tartósabban is megmaradhat. A jövő hét első napján egy hidegfront érkezhet, erős, sőt viharos széllel, ám sem számottevő csapadékot, sem hőmérséklet-visszaesést nem okoz.

Az időjárásról további részletek IDE kattintva érhetőek el.

Borítókép: Jégvirágok egy ablakon Salgótarjánban 2022. január 13-án. (Fotó: MTI/Komka Péter)