Az idei tél eddigi leghidegebb hajnala volt a csütörtöki

A Hajdú-Bihar megyei Pocsajon -18 celsius fokig is le tudott hűlni a levegő.

Magyar Nemzet
Forrás: met.hu, facebook.com/orszagosmeteorologiaiszolgalat2022. 01. 13. 17:28
Salgótarján, 2022. január 13. Jégvirágok egy ablakon Salgótarjánban 2022. január 13-án. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) hivatalos közösségi oldalán elérhető bejegyzés szerint az idei téli szezon eddigi leghidegebb reggelére ébredhettünk csütörtökön.

Arra már szerda este felhívta a figyelmet az OMSZ Facebook-oldala, hogy naplementét követően elkezdett süllyedni a hőmérséklet, a Hajdú-Bihar megyei, hófödte Pocsajon már akkor -12,5 celsius fokot mértek.

A met.hu oldal beszámolt arról, hogy csütörtökre virradóra a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -15 fok között változott, de ezen a bizonyos Pocsaj településen -18 fokig is le tudott hűlni a levegő. Az elmúlt 24 órában mérőállomásaikon nem hullott csapadék - olvasható a visszatekintésben.

Az OMSZ előrejelzése szerint egyébként innentől enyhülés veszi kezdetét.

Várható időjárás az ország területén péntek éjfélig

Szakadozott lesz a felhőzet felettünk, de általában többórás napsütésre számíthatunk. Éjszaka az ország északkeleti harmadában zúzmarás köd képződik, amely pénteken is tartósan megmaradhat. Másutt a hét utolsó munkanapján túlnyomóan derült, napos, száraz idő várható. Az északkeleti országrészben ma késő délutántól, estétől hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. Az északnyugati szél egyre inkább megélénkül, éjszaka főként a magasabb helyeken, míg holnap napközben a Észak-Dunántúlon és a főváros tágabb környezetében lesz erős, olykor viharos a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és 0 fok között valószínű, a hófödte, derült, esetleg szélcsendes tájakon -12 celsius fokig is csökkenhet a hőmérséklet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 0 és +8 fok között várható, de az északkeleti ködös tájakon jóval hidegebb, míg északnyugaton pár fokkal melegebb is lehet.

Távolabbi kilátások szombattól keddig

A hétvégén az ország nagy részén több órára kisüt a nap, azonban az éjszaka terjeszkedő rétegfelhőzet és zúzmarás köd főleg az ország keleti, északkeleti tájain akár tartósabban is megmaradhat. A jövő hét első napján egy hidegfront érkezhet, erős, sőt viharos széllel, ám sem számottevő csapadékot, sem hőmérséklet-visszaesést nem okoz.

Az időjárásról további részletek IDE kattintva érhetőek el.

Borítókép: Jégvirágok egy ablakon Salgótarjánban 2022. január 13-án. (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.