A tudósok és a turisták is gyorsítják a hóolvadást az Antarktiszon

Helyi szinten felgyorsítja a hó olvadását a növekvő kutatói tevékenység és turizmus az Antarktiszon – tárták fel egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálatai, amelyekben a Zürichi Egyetem is részt vett.

Forrás: MTI2022. 02. 23. 14:02
null
Elefánt-sziget, 2020. február 12. A Greenpeace által közreadott felvételen állszíjas pingvineket (Pygoscelis antarcticus) számlál a New York-i Egyetem kutatója az Antarktiszon levõ Elefánt-szigeten 2020. február 11-én. A nemzetközi természetvédõ szervezet felmérése szerint az utóbbi ötven évben 77 százalékkal csökkent a pingvinfaj kolóniáinak mérete az Antarktiszon, ahol az állszíjas pingvin populációjának zsugorodása átlagban 60 százalékra tehetõ az elmúlt fél évszázadban. MTI/EPA/Greenpeace/Christian Aslund Fotó: Christian Aslund
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években fokozódott a kutatói tevékenység a Déli-sarkvidéken, de nemcsak tudósok járják az Antarktiszt, hanem évről évre turisták ezrei is.

 A hajók, repülőgépek, helikopterek és generátorok növekvő használata azzal jár, hogy az Antarktisz egyre jobban elszennyeződik, főleg a fosszilis üzemanyag elégetéséből származó koromrészecskékkel.

A koromtól pedig sötétebbé válik a hótakaró, amely jobban felmelegszik és gyorsabban olvad, mint a fehér hótakaró.A kutatók 28, többségében erősen frekventált helyszínen végzett méréseikkel mutatták ki a szennyeződés ilyen hatását.

A Nature Communications című szakfolyóiratban publikált kutatás szerint egy átlagos Antarktisz-látogató 83 tonna többlethó elolvadását okozza a sarkvidéki kontinensen, a turizmus a felelős 4,4 millió tonnányi hó elolvadásáért az Antarktiszi-félszigeten és a környező szigeteken, ahol a legtöbb kutatási és utazási tevékenység zajlik.

Borítókép: Állszíjas pingvineket (Pygoscelis antarcticus) számlál a New York-i Egyetem kutatója az Antarktiszon levő Elefánt-szigeten 2020. február 11-én (Fotó: MTI/EPA/Greenpeace/Christian Aslund)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.