Ötven éve lezárt tartályokat nyitottak fel a NASA tudósai

Több mint fél évszázada lezárt holdminták tárolóit nyitották fel a NASA szakemberei – írja az IFL Science tudományos portál – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO2022. 03. 14. 15:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hat Apollo-küldetés során számos holdmintát szállítottak az űrhajósok a Földre, ezek többségét a megérkezést követően a kutatók szinte azonnal elemezték. Az akkori műszerekkel ugyanakkor a lehetőségek még igen korlátozottak voltak, a mai technikával már jóval több mindent ki lehet deríteni az égitestről hozott kőzetdarabokról. Sajnos a kőzetek többségéből a tudományos szempontból oly fontos gázok már rég eltűntek, így hiába van több lehetőségünk, nem tudjuk többet vizsgálni őket.

Létezik azonban két tartály, amit még az Apollo-17 misszió során hoztak a bolygóra, és idáig zárva voltak. A tudósok most felnyitották a tárolókat.

Alex Meshik, a St. Louis-i Washington Egyetem professzora elmondta, a holdmintákat 50 évig egy olyan vákuumtartályban tartották, amelyet egy külső vákuumtárolóba helyeztek. A pakkokat teflon tasakokba tették, amiket végül egy gondosan elszigetelt pincében őriztek.

Meshik és csoportjának feladata a tárolók szakszerű, gondos felnyitása volt. Egyelőre nem lehet biztosra megmondani, sikerülhet-e értékelhető mintákat nyerni belőlük. Elképzelhető, hogy minden óvintézkedés ellenére a Holdról származó gázok már elszivárogtak, vagy földi anyagokkal szennyeződtek.

A kiáramlott molekulákat a tudósok befogták, most azt nézik, távozik-e még további gáz a kőzetekből. A kinyert minták elemzése folyamatosan zajlik, eredmények néhány hét múlva várhatóak.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Kutatók a tárolók felnyitása közben (Fotó: NASA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.