Régészeti kincsekre leltek a párizsi Notre-Dame alatt

A régészek szerint az ólom koporsó valószínűleg a 14. századból való, mely egy magas rangú személyé lehetett. Ha bizonyosságot nyer a lelet, akkor rendkívüli lehet a felfedezés – írja a Hirado.hu.

Forrás: Hirado.hu2022. 03. 21. 10:19
null
Párizs, 2021. április 15. Munkás a párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítésén 2021. április 15-én, két évvel a katedrálisban pusztító tûzvész után. Ezen a napon Emmanuel Macron francia elnök ellátogat a templomhoz, jelezve, hogy az ikonikus mûemlék felújítása nem merült feledésbe a koronavírus-járvány ellenére sem. MTI/EPA/Reuters pool/Benoit Tessier Fotó: Benoit Tessier
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A régészek egy ősi ólom szarkofágot találtak a Notre-Dame-székesegyház alatt egy szentélykorlát maradványaival együtt. A székesegyház jelenleg is felújítás alatt áll a 2019-es pusztító tűz után.

A Notre-Dame a 12. századból származik, így elővigyázatosságból a 100 méter magas fa tetőgerinc helyreállítását megelőzően, ásatási munkálatokat rendeltek el.

Az ásatási hely egy 18. századból származó köves réteg alatt található. Az alsóbb rétegek a 14. századból származnak, és van néhány, mely a 13. század elejére nyúlik vissza – közölte a francia kulturális minisztérium.

Christophe Besnier, a francia régészeti intézet munkatársa elmondta:

Sikerült bejuttatnunk egy kis kamerát, melynek segítségével szövetmaradványokat, szerves anyagokat, mint például hajat és növényi maradványokat láttunk.

A régészek szerint az ólom koporsó valószínűleg a 14. századból való, mely egy magas rangú személyé lehetett. Ha bizonyosságot nyer a lelet – rendkívüli lehet a felfedezés – olvasható a CNN oldalán.

Az ásatások során egy gödröt is feltártak az átépítés alatt álló katedrális padlója alatt, amely valószínűleg 1230-ra datálódik.

A kereszthajó padlózata lenyűgöző, értékes minőségű maradványokat tartalmaz

– mondta Roselyne Bachelot francia kulturális miniszter, hozzátéve, hogy az ásatási munkálatokat március 25-ig meghosszabbították.

A notre-dame-i tűz egész Franciaországot sokkolta. Az emberek könnyes szemmel, döbbenten nézték, ahogy a lángok martalékává vált a székesegyház tornya. A tervek szerint a párizsi Notre-Dame 2024-ben nyílik meg újra a nagyközönség előtt.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Munkás a párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítésén 2021. április 15-én, két évvel a katedrálisban pusztító tűzvész után (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Benoit Tessier)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.