Így mentheti meg a napraforgó és a levendula a kerti fajokat

Ültess napraforgót és levendulát a kertedbe idén tavasszal, hogy megfordítsd a korábban elterjedt kerti élőlények hanyatlását – buzdította a közvéleményt az RSPB madárjótékonysági szervezet. A „Természet a küszöbön” kampány során azt hangsúlyozzák, hogy az Egyesült Királyság kertjei és erkélyei együttesen 4000 négyzetkilométert fednek le, ami a Nagy-London régió területének több mint kétszerese. Ezek az összekapcsolt élőhelyek együtt segíthetnek megállítani például a seregélyek, a poszméhek és a sündisznók állományának drasztikus csökkenését – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: Origo.hu2022. 04. 17. 17:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évtizedekkel ezelőtt az említett fajok mindegyike elterjedt volt, de az élőhelyek elvesztése és a mezőgazdaság változásai miatt ma már veszélyeztetetté váltak. A seregélyek száma az 1970-es évek közepe óta a kétharmadával csökkent, az ország poszméhfajai felének a populációja is egyre kisebb, míg a sündisznók száma az elmúlt ötven évben harmincmillióról egymillióra esett csak Angliában, Walesben és Skóciában.


A jótékonysági szervezet olyan napraforgó termesztését javasolja, amely a nyár végétől kora őszig kitartó, igazi magvacsorát biztosít, és különösen a madarak kedvelik.

Tanácsolják még a kukoricatáblás egynyári növényeket, a gyűszűvirágot, és azt mondják, hogy a levendula egy másik jó opció, mivel gazdag nektárban a méhek számára, így az egyik legjobb választás a beporzók támogatására.

 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.