Kína újabb űrhajósokat küldött űrállomása kiépítésének befejezésére

Kína három újabb űrhajóst küldött vasárnap az űrállomása kiépítésének befejezésére – jelentette a kínai állami sajtó.

Forrás: MTI2022. 06. 05. 18:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az űrállomásra harmadikként küldött, háromfős legénységet vasárnap, helyi idő szerint 10 óra 44 perckor a Sencsou–14 (Varázshajó) fedélzetén bocsátották fel az északnyugat-kínai Kanszu tartományban található Csiucsüen kilövőbázisról.

Kevesebb mint tíz perccel a kilövést követően az űrhajó levált a hordozórakétáról, és a tervezett röppályájára állt. Az űrhajó a tervek szerint a Föld felett mintegy 400 kilométeres magasságban keringő, Tienkung (Mennyei palota) nevű kínai űrállomás központi moduljához csatlakozik majd. 

Az űrállomásra tavaly október 16-án felküldött, Sencsou–13-as misszió esetében a teljes útidő a dokkolásig hat és fél órát vett igénybe.

Az előző misszióhoz hasonlóan a három tajkonauta (kínai űrhajós) hat hónapot tölt majd az űrállomáson. Csen Tung 2016-ban 33 napot töltött az űrben a Sencsou–11-es misszió keretében, beállítva a kínai űrhajósok űrben töltött idejének korábbi rekordját, amelyet végül a Sencsou–13-as misszió tajkonautája, Vang Ja-ping döntött meg. A mostani missziónak az előzőhöz hasonlóan szintén van egy női tagja, Liu Jang, aki 2012-ben elsőként járt az űrben a női tajkonauták közül. Caj Hszü-cse, a misszió harmadik tagja első küldetésén vesz részt.

A tervek szerint ott-tartózkodásuk idején küldik majd fel az űrállomás laboratóriummoduljait, valamint egy rakományszállító űrhajót. Az előző misszióval ellentétben az űrhajósokat az űrállomáson váltja majd a következő misszió legénysége, vagyis csaknem egy héten át egyszerre hat tajkonauta tartózkodik majd az űrállomáson.

A tajkonauták feladatai közé tartozik egyebek mellett a robotkarok tesztelése, űrséták, valamint űrkutatási ismeretterjesztő órák megtartása kínai fiatalok számára.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.