A leghosszabb ösvény, ahol valaha a dinoszauruszok jártak

Lábnyomaikat ott hagyták mindenhol.

Forrás: Origo.hu2022. 08. 24. 10:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A texasi szárazság kiszárította a Dinosaur Valley State Parkon átfolyó folyót, ami feltárta a mintegy 113 millió évvel ezelőtt itt élt óriáshüllők nyomait. A legnagyobb közösségi oldalon közzétett fotókon háromujjú lábnyomok láthatók, amelyek lefelé vezetnek egy száraz, fákkal szegélyezett folyómederben az Egyesült Államok déli részén. Ez „az egyik leghosszabb dinoszaurusz-útvonal a világon”, áll a képeket kísérő feliratban – olvasható az Origó cikkében.

Stephanie Salinas Garcia, a Texas Parks and Wildlife Department szervezet munkatársa szerint a száraz időjárás tette láthatóvá a nyomokat.

Az elmúlt nyár túlzott aszályos viszonyai miatt a folyó a legtöbb helyen teljesen kiszáradt, így még több nyomot lehetett feltárni itt a parkban – mondta Garcia a ScienceAlert online tudományos portálnak. – A „szokásos” folyami körülmények között ezek az újabb nyomok a víz alatt rejtőznek és általában tele vannak hordalékkal, így nem annyira láthatóak.

A nemrég feltárt nyomok többségét az Acrocanthosaurus hagyta maga után, amely kifejlett egyedként közel hét tonnát (6350 kilogrammot) nyomott, és négy és fél méter magas lehetett. 

A másik dinoszaurusz, amely ott hagyta „ujjlenyomatait” a parkban, az a Sauroposeidon, amely a maga 44 tonnás súlyával körülbelül 18 méter magas volt.

A Dinosaur Valley State Park egy állami állami park, amely Dallas városától délnyugatra fekvő szárazföldi területen található, és egykor egy ősi óceán peremén helyezkedett el, a dinoszauruszok így hagyták ott a lábnyomaikat a sárban. Míg a szárazság felfedte a nyomokat, az előrejelzések szerint eső várható, ami azt jelenti, hogy hamarosan újra eltűnnek. Garcia szerint bár újra elrejti őket az eső miatt újraduzzadó folyó, a Dinosaur Valley State Park ettől függetlenül is képes megvédeni ezeket a 113 millió éves ösvényeket nemcsak a jelen, hanem a jövő generációi számára.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.