Egy sós vizű medencébe viszik át a Szajnába tévedt fehér delfint + videó

Kiemelik a Szajna egy zsilipjének meleg, poshadt vízéből az észak-franciaországi folyóba tévedt belugát, más néven fehér delfint, hogy életének megmentése céljából egy tengerhez közeli, sós vizű medencébe helyezzék át – közölték kedden francia természetvédők.

Forrás: MTI2022. 08. 10. 11:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy miként hajtják végre a kényes mentőakciót, mert szárazföldi járművel nem megközelíthető a Saint-Pierre-La-Garenne-nél lévő zsilip, amelynek vizében az állat tartózkodik. Valószínűleg beemelik egy bárkába, majd onnan átrakják egy teherautóra, amely elviszi a négyméteres, nyolcmázsás belugát egy sós, tengervízzel teli medencébe a normandiai tengerparton.

A terv az, hogy az alultáplált, veszélyesen lesoványodott és vélhetően beteg delfint addig kezelik a sós vizű medencében, amíg helyre nem áll az egészsége, majd visszaengedik a tengerbe – közölte a Sea Shepherd France természetvédelmi szervezet.

A belugát a múlt héten vették észre a Szajnában, és már félúton volt Párizs felé, amikor a hatóságok bezárták egy zsilipbe. 

Egyelőre nem tudni, hogy a sarkvidéki vizekhez szokott fehér delfin miért távolodott el ilyen messzire természetes élőhelyétől. Mindenesetre a természetvédők remélik, hogy a beluga nem jut olyan sorsra, mint a kardszárnyú delfin, amely májusban ugyancsak felúszott Szajnába, majd elpusztult, mielőtt kimenthették volna a folyóból.

A Sea Shepherd „hatalmas” és „kockázatos” műveletnek nevezte a kiemelést, amelyet azonban muszáj megkísérelni, mert az állat különben elpusztulna a Szajnában. Szakértők az étvágytalanság miatt azt gyanítják, hogy a táplálékot megtagadó delfin beteg, de bizakodnak a sikerben, mert az elmúlt napokban jól reagált a vitaminkoktélra és az antibiotikumokra. Majd a sós vizű medencében dől el, hogy kezelhető vagy gyógyíthatatlan betegségben szenved-e.

A hőség miatt a mentést várhatóan az esti órákban hajtják végre, és szállítás közben folyamatosan bevizezett törülközőkkel fogják borogatni az állatot, hogy megvédjék a kiszáradástól. 

A mentőakció előtt azonban állatorvos fogja megvizsgálni a delfin vérét és légzését, hogy megállapítsák, egyáltalán szállításra alkalmas állapotban van-e a legyengült állat. Szakértők szerint ez a második alkalom, hogy beluga tévedt a francia partokhoz. 1948-ban a Loire folyó torkolatában egy halász bukkant fehér delfinre a halászhálójában.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.