Lujza 2024. március 2.
logo

Szakrális szobrok kerültek elő egy ókori itáliai fürdőhelyen

Forrás: MTI
2022.08.08. 08:30 2022.08.08. 17:30
Szakrális szobrok kerültek elő egy ókori itáliai fürdőhelyen

Emberi testrészeket ábrázoló bronzszobrocskákra és több ezer pénzérmére bukkantak az olaszországi Toscana San Casciano dei Bagni településén.

A régészek három éven át végeztek ásatásokat San Casciano egyik ókori termálfürdőjének területén. A város ma is híres termálvizéről és gyógyfürdőiről.

A feltárás lehetővé tette az etruszkok által létrehozott termálfürdő rekonstrukcióját. Az etruszk fürdőt a rómaiak monumentális fürdőkomplexummá alakították át, mely nemcsak a pihenésnek, hanem az istenek kultuszának is helyt adott: a kutatók rengeteg szakrális tárgyat is találtak.

Ezek közé tartoznak azt istenségeknek szánt tárgyak és felajánlások, valamint mintegy háromezer, tökéletes állapotban lévő pénzérme. A Rómában vert érmék nem kerültek forgalomba, azonnal felajánlották őket az isteneknek.

A helyszínen emberi testrészek bronzból készült ábrázolását is megtalálták. Ezeket a tárgyakat a rómaiak az isteneknek szentelték, így kértek gyógyulást valamilyen betegségre. A tárgyak között található egy péniszt, egy méhet, egy lábat és egy fület formázó szobrocska is.

A fület ábrázoló szobrocska egy bizonyos Aulus Nonnius tulajdonát képezte. A Salernói Egyetem szakértője, Giacomo Pardini szerint ő fejezte ki háláját gyógyulásáért.

Dario Franceschini olasz kulturális miniszter kivételesnek nevezte a leletet és az Ansa hírügynökségnek nyilatkozva megígérte, hogy kiállítási központot hoznak létre a leletek számára.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.