időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

Innovatív műanyag csomagolóanyaggal nyert díjakat egy orosházi cég

Forrás: MTI
2022.09.27. 12:15 2022.09.27. 16:17
Innovatív műanyag csomagolóanyaggal nyert díjakat egy orosházi cég

Nemzetközi és magyar díjat is nyert az orosházi OVM-Karsai Műanyagfeldolgozó Ipari Zrt. konzorciumi partnereivel.

Az orosházi cég kétéves kutatómunkával újratervezett egy már korábban meglévő, autóiparban használt csomagolóanyagot, amely olcsóbb, erősebb, szélesebb körben felhasználható és teljes mértékben újrahasznosított műanyagból készül, így a gyártás közben jelentősen csökkent a szén-dioxid-kibocsátás – mondta kedden az MTI-nek az OVM-Karsai Műanyagfeldolgozó Ipari Zrt. vezérigazgatója.

Kovács Péter Dávid elmondta, partnere volt a fejlesztés során az elektronikai alkatrészt gyártó ceglédi Infineon Technologies AG és a papírdobozt előállító budapesti DS Smith Packaging Hungary Kft. A három cég közösen elnyerte a Hungaropack Magyar Csomagolási Verseny múlt évi díját – amit a koronavírus-járvány miatt idén hirdettek ki –, valamint a csomagolási világszervezet, a World Packaging Organisation (WPO) 2022-es díját. Emellett elhozták a Polimerek szaklap különdíját is.

Kovács Péter Dávid elmondta, tavaly csaknem kétmilliárd forintos árbevételt értek el, amelynek 70-80 százaléka az úgynevezett ipari felhasználású műanyag előállításából származott. Termékeiket főként Magyarországon, kisebb részben Romániában tevékenykedő multinacionális vállalatoknak gyártják.

Emellett gyártanak élelmiszeripari csomagolóanyagokat is, ez teszi ki árbevételük 20-30 százalékát. A vékony falú csomagolóanyagok gyártásához szükséges formázó szerszámok tervezését saját mérnökeikkel, gyártásukat saját szerszámüzemükben végzik – jegyezte meg.

Hozzátette, az elmúlt egy év tapasztalatai szerint emelkednek a nyugat-európai ipari cégektől érkező megrendelések az úgynevezett műszaki műanyagokra. Itt sikerült digitalizálni a gyártási folyamatot, kizárólag újrafelhasználható PET-alapanyagot használnak, amivel évente száz tonna anyagmegtakarítást érnek el a termelésben – mondta.

A vezérigazgató közölte, a fejlesztés során két pályázaton nyertek el támogatást, amiből az innovatív műanyag gyártását segítő gépeket, termelőberendezéseket vásároltak, továbbá kialakítottak egy szerszámkészítő üzemet. A pályázatok mintegy 400 millió forintos támogatását ötvenszázaléknyi saját forrással egészítették ki.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.