Eldőlt, melyik emlős lesz az állatkert hétvégi főszereplője

A mások mellett az Agrárminisztérium segítségével is megvalósuló esemény fókuszában a Magyarországon is honos, védett törpeegér áll.

Forrás: MTI2022. 11. 16. 13:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év emlőse, a törpeegér lesz a főszereplője a Törpeegér gálának és forgatagnak, amelyet szombaton tartanak a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Több szervezet, így az Agrárminisztérium Természetmegőrzési Főosztálya és Vadonleső programja, a Herman Ottó Intézet, illetve a magyarországi nemzeti parkok együttműködésében megvalósuló esemény fókuszában a Magyarországon is honos, védett törpeegér áll, amelyet idén az év emlősének választottak – tájékoztatta az Állatkert szerdai közleményében az MTI-t.

A tájékoztató szerint a Törpeegér Gála és Forgatag játékos ismeretterjesztő programokkal, filmvetítésekkel, a filmekhez kapcsolódó beszélgetéssel és sok más érdekességgel várja a családokat.

Az esemény részeként kerül sor a Töpörödött törp(e)egerek címmel alsó tagozatos iskolásoknak meghirdetett rajzpályázat, illetve a Törpeségében óriási című, felsősöknek, középiskolásoknak, illetve felnőtteknek kiírt képzőművészeti alkotói pályázat eredményhirdetésére és díjátadójára is. A változatos programkínálatot Gryllus Vilmos Törpeegerek és egyebek című gyermekkoncertje teszi teljessé

– olvasható a közleményben.

A részletes program a Fővárosi Állat- és Növénykert internetes oldalán olvasható.

Az Állatkert közleményében felidézi, hogy a védett törpeegér a legkisebb rágcsálónk, annyit nyom egy levélmérlegen, mint egy zacskó sütőpor. Bár Magyarország egész területén, a számára alkalmas élőhelyfoltokon előfordul, a természetben ritkán kerül szem elé. Ezt rejtőszínezetén és apró termetén túl sűrű növényzetű élőhelye is magyarázza.

Hazánkban 2012 óta védett állatfaj, pénzben kifejezett értéke 25 ezer forint.

Borítókép: Az év emlőse, a törpeegér (Forrás: Michael Gäbler/CC BY 3.0/Commons.wikimedia.org)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.