időjárás 5°C Árpád 2023. december 11.
logo

Eldőlt, melyik emlős lesz az állatkert hétvégi főszereplője

Forrás: MTI
2022.11.16. 13:29 2022.11.16. 14:43
Eldőlt, melyik emlős lesz az állatkert hétvégi főszereplője

Az év emlőse, a törpeegér lesz a főszereplője a Törpeegér gálának és forgatagnak, amelyet szombaton tartanak a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Több szervezet, így az Agrárminisztérium Természetmegőrzési Főosztálya és Vadonleső programja, a Herman Ottó Intézet, illetve a magyarországi nemzeti parkok együttműködésében megvalósuló esemény fókuszában a Magyarországon is honos, védett törpeegér áll, amelyet idén az év emlősének választottak – tájékoztatta az Állatkert szerdai közleményében az MTI-t.

A tájékoztató szerint a Törpeegér Gála és Forgatag játékos ismeretterjesztő programokkal, filmvetítésekkel, a filmekhez kapcsolódó beszélgetéssel és sok más érdekességgel várja a családokat.

Az esemény részeként kerül sor a Töpörödött törp(e)egerek címmel alsó tagozatos iskolásoknak meghirdetett rajzpályázat, illetve a Törpeségében óriási című, felsősöknek, középiskolásoknak, illetve felnőtteknek kiírt képzőművészeti alkotói pályázat eredményhirdetésére és díjátadójára is. A változatos programkínálatot Gryllus Vilmos Törpeegerek és egyebek című gyermekkoncertje teszi teljessé

– olvasható a közleményben.

A részletes program a Fővárosi Állat- és Növénykert internetes oldalán olvasható.

Az Állatkert közleményében felidézi, hogy a védett törpeegér a legkisebb rágcsálónk, annyit nyom egy levélmérlegen, mint egy zacskó sütőpor. Bár Magyarország egész területén, a számára alkalmas élőhelyfoltokon előfordul, a természetben ritkán kerül szem elé. Ezt rejtőszínezetén és apró termetén túl sűrű növényzetű élőhelye is magyarázza.

Kövér medvék rajongói

A Katmai Nemzeti Park és Vadrezervátum minden évben megrendezi a Kövér Medve Hét elnevezésű eseményt.

Hazánkban 2012 óta védett állatfaj, pénzben kifejezett értéke 25 ezer forint.

Borítókép: Az év emlőse, a törpeegér (Forrás: Michael Gäbler/CC BY 3.0/Commons.wikimedia.org)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.