időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Szigorú fellépést terveznek az illegális állatkereskedelem ellen

Forrás: Origo.hu
2022.11.11. 09:52 2022.11.11. 14:44
Szigorú fellépést terveznek az illegális állatkereskedelem ellen

Az Európai Bizottság a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelmének megszüntetését célzó uniós cselekvési tervet fogadott el csütörtökön – olvasható az Origó cikkében.

Elsődleges feladat az illegális állatkereskedelmet tápláló kereslet visszaszorítása

A brüsszeli testület közleménye szerint az aktualizált cselekvési terv 2027-ig szolgál iránymutatással új uniós fellépésekhez egyebek mellett úgy, hogy a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelmének megelőzése és kiváltó okainak kezelése mellett hangsúlyt helyez a fogyasztói kereslet csökkentésére, valamint a származási országokban a fenntartható megélhetés támogatására is.

Céljai között szerepel a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme elleni hatékony küzdelmet célzó rendeletek és szakpolitika végrehajtása, a jogellenes tevékenységek felderítési arányának javítása, a tagállamokon belüli és a tagállamok közötti koordináció és együttműködés ösztönzése, valamint az élőlények online kereskedelme kezelésére irányuló erőfeszítések fokozása.

Az illegális kereskedelem veszélyezteti a biológiai sokszínűséget

Meg akarja erősíteni a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme elleni, a származási, fogyasztói és tranzitországok közötti globális partnerséget, valamint a tagállamok, az uniós végrehajtó szervek és a kulcsfontosságú, nem uniós országok közötti együttműködést.

Emlékeztettek, a vadon élő állatok és növények jogellenes kereskedelme a biológiai sokféleséget veszélyezteti,

jelentősen meggyengítheti a vadon élő növény- és állatpopulációkat, és egyes esetekben kihalásukhoz vezethet.

Amint arra a koronavírus-járvány a közelmúltban rámutatott, a vadon élő állatok és növények szabályozatlan kereskedelme zoonotikus, azaz állatról emberre terjedő fertőző betegségek terjedéséhez is hozzájárulhat, ami tragikus népegészségügyi következményekkel járhat – tették hozzá.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.