Külső behatás miatt sérülhetett meg az orosz teherűrhajó

Valószínűleg külső behatás okozhatta a Progressz MSz–21 legénység nélküli orosz teherűrhajó sérülését – közölte az első adatok alapján kedden az orosz űrkutatási hivatal (Roszkoszmosz).

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 21. 8:27
null
Bajkonur, 2020. április 25. A Roszkozmosz Orosz Szövetségi Ûrügynökség által közreadott képen felbocsátják a Szojuz-2.1a orosz hordozórakétával összekapcsolt Progressz MSZ-14 teherûrhajót a bajkonuri ûrközpontból 2020. április 25-én. A Progressz több mint két tonna rakományt, köztük élelmiszert, vizet és üzemanyagot szállít a Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomásra. MTI/EPA/Roszkozmosz Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Progresszt a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) kapcsolták le vasárnap, visszairányították a Földre, ahol darabjai a Csendes-óceánba zuhantak.

Olyan képek alapján következtettünk erre, amelyek az űrhajó külső felületén változásokat mutattak

 – írta a Roszkoszmosz a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson.

Egy fotót is közzétettek, amelyen szerintük egy nagyjából 12 milliméteres lyuk látható a rendszer radiátorának hőszabályozóján. Közölték, hogy a napelemek is károsodtak.

 

A Roszkoszmosz február 11-én jelentette, hogy esik a nyomás az űrhajón, ezért elhalasztották az utat, amellyel két orosz és egy amerikai űrhajóst hoztak volna vissza az ISS-ről a Földre. Helyette a tervek szerint a Szojuz MSz–23 űrhajó indul az űrbe február 24-én, az űrállomáson 26-án fog dokkolni 

– közölte a Roszkoszmosz kedden.

Borítókép: a Roszkozmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség által közreadott képen felbocsátják a Szojuz–2.1a orosz hordozórakétával összekapcsolt Progressz MSZ–14 teherűrhajót a bajkonuri űrközpontból 2020. április 25-én (MTI/EPA/Roszkozmosz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.