Oroszország mentőakciót indíthat az űrbe

Egyelőre nem világos, szükséges-e tervezett akció, a NASA szerint nincs veszély.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 23. 9:30
null
Világûr, 2022. december 15. Szergej Korszakov orosz kozmonauta által készített és a Roszkozmosz orosz ûrügynökség által 2022. december 15-én közreadott kép a Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomás (ISS) Szojuz moduljáról. Az amerikai ûrkutatási hivatal, a NASA és az orosz ûrügynökség szivárgás miatt lemondta Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin orosz ûrhajós december 14-re tervezett ûrsétáját az ûrállomás körül. Az orosz ûrhajósoknak korábban, november 25-én már le kellett mondaniuk egy ûrsétát, akkor az ûrruhájukkal kapcsolatban merült fel gond. MTI/AP/Roszkozmosz/Szergej Korszakov Fotó: Szergej Korszakov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz űrkutatási hivatal mérlegeli egy másik Szojuz űrhajó küldését a Nemzetközi Űrállomásra, hogy a tervezettnél hamarabb visszahozzák a legénységet a Földre, mivel az űrállomáshoz kapcsolódó Szojuz űrhajónál december közepén hűtőfolyadék-szivárgást észleltek.

A Roszkoszmosz és a NASA illetékesei csütörtökön egy sajtótájékoztatón ismertették, hogy folyik a vizsgálat a szivárgás okainak megállapítására. A hűtőfolyadék-szivárgást december 14-én akkor vették észre, mikor két űrhajós éppen egy rutin űrsétára készült.

A Szojuz MSz–22 űrhajóval szeptemberben érkezett az űrállomásra két orosz űrhajós, Dimitrij Petelin, Szergej Prokopjev és a NASA asztronautája, Frank Rubio.

A NASA szerint az űrhajósok nincsenek veszélyben. A szivárgó kapszulát jelenleg levegővel hűtik az űrállomás egy nyitott zsilipjén át.

A ISS 1998 óta működik, a Földtől négyszáz kilométeres távolságra. Az űrállomáson dolgozó űrhajósok tudományos kísérleteket és kutatásokat végeznek, amelyek elősegíthetik a későbbi űrmissziók sikerét.

Az űrhajósok rendszerint körülbelül fél év múlva azzal az űrhajóval térnek vissza a Földre, amellyel az űrállomásra érkeztek. A Szojuz visszatérése 2023. március végén lenne esedékes. Amennyiben az űrjármű megrongálódik és nem áll rendelkezésre, különböző kisegítő megoldások jöhetnek szóba, például új űrhajót küldenek a legénységért.

 

Borítókép: Szergej Korszakov orosz kozmonauta által készített és a Roszkozmosz orosz űrügynökség által 2022. december 15-én közreadott kép a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás Szojuz moduljáról (Fotó: MTI/AP/Roszkozmosz/Szergej Korszakov)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.