Újra „megbillent” a Velencei-tó

Az agárdi vízmérce átmenetileg 102 centimétert mutatott 13 órakor, míg a víz szintje reggel 6 órakor csak 90 centiméter volt.

Magyar Nemzet
2023. 02. 05. 17:11
null
Agárd, 2020. január 29. A Velencei-tó Agárdnál 2020. január 29-én. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid ideig 100 centiméter fölé emelkedett szombaton a Velence-tó vízszinje. Ennek azonban semmi köze a vízálláshoz, oka a viharos szél volt, ami már tavaly is eredményezett hasonlót. A Balaton szintén „billegett” már.

Az agárdi vízmérce átmenetileg 102 centimétert mutatott 13 órakor, míg a víz szintje reggel 6 órakor csak 90 centiméter volt. Amikor viszont csillapodott a szél, a tó vize megnyugodott, a vízmérce 21 órakor már csak 92 centit mutatott.

Hasonló jelenséget tapasztaltak 2022. január 17-én is, amikor a viharos szélben az agárdi vízmérce átmenetileg 99 centimétert mutatott, majd visszasüllyedt korábbi helyzetébe. Ez viszont nem a vízpótlás, hanem az erős szél miatt következett be, ezért úgy tűnhetett, hogy a tó „megbillent”.

Ismert, hogy a Velencei-tó évek óta a fennmaradásért küzd, a víz szintje évről évre alacsonyabb. Az eddigi legalacsonyabb vízállás 53 centiméter volt, tavaly év végén 70 centimétert mértek. A meleg napok kezdetéig azonban még legalább 40-50 centiméteres emelkedésre lenne szükség ahhoz, hogy viszonylag nyugodtan lehessen várni a nyarat, amikor a párolgás és a szél miatt egyébként is napi 1-2 centiméteres veszteséggel kell számolni.

A Balatonon is hasonló volt a helyzet szombaton, a tó nyugati medencéjében, Keszthely és Balatonmáriafürdő térségében egy ideig negyven centiméteres volt a víz kilengése.

Borítókép: A Velencei-tó Agárdnál (MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.