Velünk marad a hideg, de legalább nem esik

Jócskán fagypont alatt marad az éjszakai hőmérséklet, napközben már van esély pluszra is.

Magyar Nemzet
Forrás: MET2023. 02. 06. 17:37
null
Balatonfenyves, 2023. február 5. Nádra fagyott jégcsapok a Balaton partján Balatonfenyvesnél 2023. február 5-én. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfő éjszakára átmenetileg kiderül az ég. Az éjszaka második felében a keleti megyék fölé fátyolfelhők sodródnak. Csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szél a legtöbb helyen mérséklődik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában –10 és –5 fok között alakul. A fagyzugos, szélcsendes helyeken ennél is hidegebb lehet.

Kedden túlnyomóan napos idő lesz, csak a keleti országrészben nőhet meg időszakosan a felhőzet.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Csapadék általában nem várható, legfeljebb néhol lehet hószállingózás, esetleg gyenge havazás. Az északi, északkeleti szelet a Dunántúlon és a keleti megyékben élénk lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet –1 és +4 fok között valószínű – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Továbbra is anticiklon alakítja időjárásunkat, csak átmeneti jelleggel érik el hazánkat nedvesebb léghullámok – mutat rá a meteorológiai szolgálat. A Kárpát-medence az említett anticiklon peremén helyezkedik el, 

lényeges időjárás-változás a következő 36 órában nem várható.

 

A Kab-hegyen 130 kilométeres szelet mértek

A meteorológiai szolgálat mérési adatokat tett közzé a hét végi szélviharról.

Közösségi oldalukon kiadott bejegyzésük szerint 

a legerősebb széllökést a kab-hegyi műszer regisztrálta. Itt óránként 130 kilométeres erősséget mértek.

Ezt Balatonőszöd követte óránként 122 kilométeres erősségű széllel, majd a Balatontól nyugatra lévő Sármellék következett 117 kilométeres óránkénti sebességű széllökéssel.

Siófokon óránként 116 kilométeres, Balatonmáriafürdőn 112 kilométeres, Fonyódon pedig 108 kilométeres sebességű volt a legerősebb széllökés.

 

Fagypont alatt

A hétfő hajnali mérések szerint a legalacsonyabb hőmérsékletet, –13,2 fokot Zabaron mérték. Több település is volt, ahol a hőmérő higanyszála –10 fok alá esett.

A vasárnap közzétett országos középtávú előrejelzés szerint a héten alapvetően napos, de hideg idő várható, csapadékra nem kell számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet a hét elején nulla fok körül alakul, majd a hét közepétől lassan emelkedik a nappali felmelegedés mértéke. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet –10 és –5 fok között várható egész héten, de a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet.

Borítókép: Nádra fagyott jégcsapok Balatonfenyvesnél (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.