Saját magától lett utódja a krokodilnak

A szűznemzés jelenségét krokodiloknál még soha nem tapasztalták.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 08. 12:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szűznemzést egyes madárfajoknál, halaknál és más hüllőknél is kimutatták már, de krokodiloknál korábban még soha. A tudósok szerint a tulajdonságot egy evolúciós őstől örökölhették, így elképzelhető, hogy a dinoszauruszok is képesek lehettek az önmegtermékenyítésre.

A tojást egy 18 éves nőstény, hegyesorrú krokodil rakta a Parque Reptilandiában 2018 januárjában. A tojásban lévő utód teljesen kifejlődött, de nem mutatott életjeleket és nem kelt ki. 

A tojást lerakó krokodilt kétéves korában szerezték be, és egész életében más krokodiloktól elkülönítve tartották. Ezért a park tudományos csapata felvette a kapcsolatot egy virginiai kutatóegyetemmel, amely a szűznemzésre, tudományos nevén partenogenezisre specializálódott. 

A szakértők megvizsgálták a magzatot és megállapították, hogy genetikailag több mint 99,9 százalékban azonos az anyjával, ami megerősítette, hogy az ivadéknak nem volt apja, azaz ivartalan szaporodás eredménye volt.

A kutatók a Royal Society Biology Letters című folyóiratában azt írták, hogy a krokodiloknál gyakoribbak lehetnek a szűznemzések, és eddig csak azért maradtak észrevétlenek, mert senki sem kereste az ilyen eseteket.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.