A pitvarfibrilláció nyomában – bevásárlással egybekötött kardiológiai vizsgálat

A bevásárlókocsik életek megmentésére is használhatók – a fogantyúkba szerelt érzékelők segítségével azonosíthatók a stroke-kockázatos személyek. Az egyik brit üzletláncban 2155 résztvevővel végzett vizsgálat pitvarfibrilláció diagnózisához vezetett 39 embernél, akik nem tudtak a betegségükről.

2023. 07. 02. 10:00
bevásárlókocsi
20200928 Budapest Auchan Áruház Fotó: Kallus György LUS Világgazdaság VG A képen: bevásárlókocsi Fotó: Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pitvarfibrilláció gyakori szívritmuszavar, Magyarországon a becslések szerint 200-300 ezer embert érint. A pitvarfibrilláció sokaknál tünetmentesen zajlik, ezért sem a beteg, sem az orvosok nem tudnak a beteg ritmuszavaráról. A pitvarfibrilláció férfiaknál gyakoribb, ugyanakkor nőknél többször alakulnak ki szövődmények. Önmagában nem életveszélyes ez a ritmuszavar, azonban az egyik legrettegettebb és legalattomosabb szövődménye a szélütés (stroke). A stroke kockázata véralvadásgátló kezeléssel csökkenthető.

A stroke azért az egyik legrettegettebb szövődmény, mert a szélütés számos esetben bénulást, rokkantságot okozhat, súlyosan rontja az életminőséget. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány szerint a pitvarfibrilláció előfordulása az életkor előrehaladtával nő. Nyolcvan év felett a gyakoriság körülbelül nyolc százalék.

A brit Szívalapítvány szerint az Egyesült Királyságban minden 45. ember pitvarfibrillációval él. Bár az érintettek nem tudnak a betegségükről, a korai felismerés és diagnózis fontos. A kutatók ötletes megoldást dolgoztak ki a veszélyeztetettek azonosítására: elektrokardiogram (EKG) érzékelőket szereltek szupermarketek bevásárlókocsijainak fogantyúiba, hogy a vásárlás során jelezzék a felnőttek szívritmuszavarát.

A négy Sainsbury’s szupermarketben három hónapon át folytatott kísérletben 2155 felnőtt vett részt. A résztvevőket arra kérték, hogy legalább hatvan másodpercig szorítsák a fogantyút. Ha az érzékelők észlelték a fibrilláció jeleit, piros kereszt villogott a kocsi fogantyúján, míg egy zöld pipa jelezte, ha nem észlelt rendellenességet. Egy további szűrés során minden résztvevő pulzusát is ellenőrizték.

Az Európai Kardiológus Társaság idei kongresszusán bemutatott eredmények feltárták, hogy amikor egy kardiológus megvizsgálta 220 olyan résztvevő adatait, akik beleegyeztek az elemzésbe, és potenciálisan pitvarfibrillációban szenvedőként jelölték meg őket, 59 résztvevőnél diagnosztizálták a betegséget – közülük 39-en korábban nem tudták, hogy érintettek. Az ötletgazda Ian Jones, a liverpooli John Moores Egyetem professzora és csapata szerint további munkára van szükség a pontosság érdekében, mivel az elemzett 220 EKG-lelet ötöde nem volt egyértelmű, jellemzően azért, mert a kézmozdulatok bonyolították a leolvasást.

Jonathan Mant professzor, a Cambridge-i Egyetem szív- és érrendszeri kutatócsoportjának vezetője innovatívnak nevezte az ötletet. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az érzékelők által betegként azonosítottaknak orvosi közreműködésre van szükségük a diagnózis ellenőrzéséhez, ami további terhet jelenthet az egészségügyi szolgálat számára.

Robert Storey, a Sheffieldi Egyetem kardiológus professzora ugyancsak üdvözölte a kutatást, mivel bár nagy érdeklődés övezte a pitvarfibrilláció kimutatására szolgáló hordható eszközöket, de sokan nem férhetnek hozzá az ilyen kütyükhöz. A bevásárlókocsi ellenben mindenkinek elérhető. – Az az ötlet, hogy lehetővé tegyük az emberek számára, hogy egy bevásárlókocsival figyeljék szívritmusukat, kiváló felvetésnek tűnik, amit érdemes megvizsgálni. A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy sok olyan embert találtak, akiknél először mutatták ki a rendellenességet. Ez a felismerés megakadályozhatja, hogy közülük néhányan agyvérzést kapjanak – nyilatkozta a theguardian.com portálnak Robert Storey.

Borítókép: Ehhez hasonló bevásárlókocsik fogantyújába rejtették a pitvarfibrillációt jelző érzékelőket (Fotó: Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.