A gyógyszermellékhatás különös magyarázata

Az amerikaiak több mint fele rendszeresen szed vényköteles vagy vény nélkül kapható gyógyszereket. Érdekes módon a nőknél a gyógyszermellékhatások aránya akár kétszerese a férfiakénak. Mi ennek az oka?

2024. 01. 12. 8:00
Doubtful,Sick,Ill,Young,Woman,Holding,Pill,And,Glass,Of
1126188080 Forrás: shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyógyszermellékhatásoknál tapasztalt eltéréseket eddig a nemek közötti biológiai különbséggel magyarázták, de a Harvard GenderSci Lab új tanulmánya cáfolja ezt a nézetet, helyette olyan társadalmi tényezőkre hívja fel a figyelmet, amelyek jobban igazolják az eltéréseket. „Az orvosbiológiai kutatásokban hosszú ideje megfigyelték a nemek közötti különbségeket, és arra következtettek, hogy ennek oka a biológia” – idézte a News.harvard.edu Sarah Richardson professzort, a Social Science and Medicine-ben publikált cikk egyik szerzőjét. A kutatók az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA) a gyógyszerek mellékhatásairól nyilvánosan elérhető ada­tait használták.

A nemek között tapasztalható egyenlőtlenségre több magyarázattal szolgáltak a szakemberek. Az egyik szerint a nők a férfiaknál jóval egészségtudatosabban élnek, például gyakrabban fordulnak orvoshoz, illetve szednek vényköteles gyógyszereket. A nők nagyobb valószínűséggel szembesülnek diszkriminációval a klinikákon, ami befolyásolja, hogy az adott páciensnél milyen állapotot diagnosztizálnak, illetve miként kezelik azt. Emellett a nők nagyobb valószínűséggel érzékelik a súlygyarapodást nemkívánatos eseményként, mint a férfiak. Szintén nagyobb eséllyel élnek meg párkapcsolati erőszakot és szembesülnek szexuális zaklatással a munkahelyükön, amelyek mindegyike mentális és fizikai egészségügyi problémákkal járhat. Ezeket gyakran a gyógyszerek mellékhatásával magyarázzák.

„Elemzéseink azt mutatják, hogy az emberek nemi identitásához kapcsolódó társadalmi különbségek erőteljesen hozzájárulnak a nemkívánatos gyógyszereseményekről és végső soron méltánytalan egészségügyi következményekről szóló jelentésekhez” – mondta Katharine Lee, a tanulmány első szerzője.

A kutatók egy társtanulmányt is közzétettek, amely tovább oszlatta azt az elképzelést, hogy a két nem közötti bio­lógiai különbségek okozzák a nők által tapasztalt mellékhatások magasabb arányát. A JAMA Open Network jelentése szerint miután a kutatók figyelembe vették a gyógyszerhasználat különbségeit, a nemek közötti hatáseltérés valószínűsége kevesebb mint öt százalék. Ez alapján jutottak arra a következtetésre, hogy a nemek közötti eltérés egyik alapvető oka, hogy a nők nagyobb valószínűséggel szednek gyógyszert, mint a férfiak.

Borítókép: A nők kétszer több gyógyszermellékhatásra panaszkodnak, mint a férfiak (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.