A dubai csoki egy év alatt meghódított a világot, és habár az eredetit csak és kizárólag Dubajban kapni, ez nem akadályozta meg a cukrászokat és szakácsokat abban, hogy létrehozzák saját, a pisztáciás édesség ihlette ételeiket, finomságaikat. Így tett a Mindmegette maestrója, Heni is, aki saját éttermében készítette el a dubai csokis sushit – olvasható a gasztro portál cikkében.
Mi az a dubai csoki?
A dubai csokit Sarah Hamouda találta ki, aki több évtizede működteti saját kézműves cukrászdáját Dubajban, sokféle ízzel és különleges desszerttel kísérletezik, ám egyértelmű, hogy a ropogós édesség tette őt világhírűvé. A dubai csoki ötlete akkor született meg, amikor második gyermekét várta és a sima csokoládék nem tudták kielégíteni édesség iránti vágyát. Sokkal egyedibbre vágyott mind ízében, mind textúrájában, mint egy sima étcsoki.
Így jött a gondolat, hogy töltött csokoládészeleteket készítsen, és így alkotta meg a pisztáciakrémmel és tahinivel elkevert kadayif tésztával töltött dubai csokit, amit még 2023 végén megkóstolt egy influenszer, amiről videót forgatott, feltöltötte a TikTokra és a többi már történelem.
A kanizsai csoki a magyarok válasza a dubai csokira
Jakabfi Dávid, a nagykanizsai JD Cukrászda tulajdonosa gondolt egy merészet és a dubai csoki mintájára édességgé formálta a magyarok egyik kedvenc alapételét, az édesen és sósan is finom túrós csuszát. Sokan szeretik ezt a fogást porcukorral megszórva, de legalább ugyanennyien eszik ropogósra sült szalonnával a tetején a túrós csuszát. És vannak, akik egyszerre édesen és sósan eszik ezt a fogást. Nos, ők biztosan imádni fogják a kanizsai csokit.
A dubai csoki egy olyan különleges édesség, amelybe pisztácia, tahini (azaz szezámmagpaszta), olvasztott étcsoki kerül, ám az egész egyediségét a kadayif tészta adja. Ezeket felhasználva bárki készíthet otthon dubai csokit, vagy bármilyen desszertet, melyekben ezek az alapanyagok a meghatározók. Így tett a Mindmegette maestrója, az ázsiai ízek szakértője, Heni Nguyen is, aki saját éttermében, a Little Geishában készítette el a dubai csoki ihlette sushit.
A dubai csokis sushi alapját természetesen a ragacsos rizs adja, melynek tökéletes elkészítési módját Heni már videón is megmutatta nekünk. A töltelék fő alkotóeleme azonban nem a kadayif tészta, hanem a jó magyar cérnametélt, amit Heni kissé lepirított, majd összekevert pisztáciakrémmel és mascarponéval, és ezt halmozta a rizsre. Az egészet feltekerte, leöntötte olvasztott étcsokival és megszórta egy kevés tört mogyoróval.
A teljes cikket a Mindmegette oldalán olvashatják el!
Borítókép: A dubai csoki (FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE)