A magyar nyelv tíz nyelvjárási régióra oszlik, és Borsod épp három régió között helyezkedik el – írja a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei hírportál. Hozzáfűzik, az elmúlt évszázadokban Magyarországon és Európában is – az ipari forradalom és a helyi migráció miatt – egyre egységesebbek lettek a nyelvjárások, előtérbe került a köznyelv használata.
Alább mutatjuk, melyek azok a tájszavak, amelyek használata ezen a területen jellemző.
- Abajgat – ordítozik, zaklat, zavar, háborgat
- Ágál – hadonászva magyaráz, „izgága” módon érvel valaki vagy valami mellett
- Bakamák – lábujjközszösz
- Béles – rétestészta
- Bobájka – mákos guba
- Buckó – kövér, pufi
- Bunyik – eredeti jelentése haramia, útonálló, Borsodban a bunkó, neveletlen emberre használják elsősorban
- Cula – legtöbb esetben ruhanemű, esetleg hölgy a városi szlengben (Jó sok cula van a szekrényed- ben!)
- Domó – a pattogatott kukorica nem kipattogott – de kicsit megduzzadt – szemei
- Dufart – fedett kocsiátjáró az épületek között vagy az épület közepén
- Furdancs – fúró
- Gabajít – összekuszál, összebogoz
- Gezemice – növényi szemét, gaz
- Ibrik – kancsószerű edény
- Lehetlesz – lehet, majd valamikor
- Kammog – lassan eszik
- Kilis – kelés
- Kutyapecér – tekergő, csavargó, haszontalan
- Kolduscsipa – fagyanta, fagyöngy
- Lápa – kisebb erdei sík terület
- Lecske – kockatészta, levesbetét
- Pacsmagol – pocsék munkát végez (Rendszerint festés kivitelezője.)
- Peszterkedik – rosszban töri a fejét
- Plátynyi – tűzhely sütésre alkalmas vasteteje
- Pőcsik – csípős, bögölyféle rovar
- Rocska – dongákból összeállított vagy bádogból készült, csonka kúp alakú edény
- Sikta – műszak
- Sisistirikel – gőz kiáramlásához hasonló hangot hallat, serceg
- Stanga – feszítővas
- Susinka – aszalt gyümölcs
- Zsámiska – kukoricakása
További Mozaik híreink
Ha esetleg nem tud betelni ezekkel a tájszavakkal, énekelgetheti is őket. Vagy megismerhet még többet.
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhez
Borbás Marcsi elárulta a titkot, ettől gyönyörű a kertje
Ha egészséges kertet és növényeket szeretnénk, de tartózkodnánk a különféle vegyszerek használatától, a növénytársítás nyújthat megoldást.

Milyen vágódeszkát használ? Mutatjuk a helyes megoldást!
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.

Kiderült a tökéletes nokedli titka
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.

Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en

Jászsági díler bukott le a rendőrök előtt átadás közben

Ez már nem játék: Bognár György udvari bolondnak nevezte Kubatov Gábort

Végre megtette Szabó Zsófi, amire mindenki várt: ledobta a textilt

Szabadul a börtönből Kiss László óbudai polgármester

Xabi Alonso nem viccel, madridi ikonokat vág ki a Realból

A jövőben csak így vásárolhatunk ingatlant az országban – új szereplők is elővásárlási jogot kaptak

Az FTC nagyon pórul járhat a Paks ellen elveszített döntő után

Dörzsöld be ezzel a küszöböt, és örökre búcsút inthetsz a hangyáknak!

Ukrán kémbotrány Kárpátalján: egyértelműen Zelenszkij utasítására hajtották végre

Böde Dániel kifakadt a játékvezetőre, a döntő után sietett berúgni + videó

Orbán Viktor rejtélyes posztot tett ki a Facebookra

Orbán Viktor Bognár Györgynek üzent a kupadöntő után
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhez
Borbás Marcsi elárulta a titkot, ettől gyönyörű a kertje
Ha egészséges kertet és növényeket szeretnénk, de tartózkodnánk a különféle vegyszerek használatától, a növénytársítás nyújthat megoldást.

Milyen vágódeszkát használ? Mutatjuk a helyes megoldást!
Hagymaszeleteléshez, húsaprításhoz, de az ételek előkészítéséhez is mindig a vágódeszkát használjuk.

Kiderült a tökéletes nokedli titka
A nokedli, vagy ahogy felénk hívják, galuska elkészítése alapvetően nem egy bonyolult folyamat, csak néhány apróságra oda kell figyelni.

Kiderült a titok a fagyasztott hús kiolvasztási technikáiról
Az nagyon jó, ha mindig van a fagyasztóban némi tőkehús, arra az esetre, hogy legyen mit előkapni, ha csak gyorsan összedobnánk valami finomat.