Akár 80 fokon is életképes lehet a most azonosított rákfaj

Az eddig ismeretlen fajt Martin Schwendter, a bécsi Természettudományi Múzeum tudósa írta le.

Forrás: MTI2020. 08. 10. 20:44
null
Kennebunk, 2018. július 11. A 2018. június 27-i képen Chipper Zeiner amerikai rákász egy frissen fogott homár méretét ellenõrzi Helen D III nevû hajóján a Cape Porpoise-öbölben, a Maine szövetségi állambeli Kennebunk közelében. A 8,2 centiméternél rövidebb példányokat a hatályos jogszabály értelmében élve vissza kell dobni a vízbe. A homárfogás fõszezonjában Zeiner közel hatszáz, saját készítésû víz alatti csapdát használ, amelyekbõl naponta kétszázat látogat végig zsákmány reményében. (MTI/EPA/C. J. Gunther) Fotó: C. J. Gunther Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Föld legforróbb pontján is életképes rákfajt azonosított egy osztrák kutató.

Az eddig ismeretlen fajt Martin Schwendter, a bécsi Természettudományi Múzeum tudósa írta le. Az iráni Daste Lut sivatag a világ legmelegebb helye, ahol a ritka záporok után kelnek ki a lárvák a petékből, a kis édesvízi rákok időszakos tavakban élnek – írták a tudósok a Zoology of the Middle East című folyóiratban.

Az expedíció 2017-ben kelt át az 51,8 ezer négyzetkilométeres – a magyar Alföldhöz hasonló méretű – Daste Luton, ahol az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) műholdjai az eddigi legmagasabb földfelszíni hőmérsékletet, 80,8 Celsius-fokot mérték.

A hőség többek között a sötét színű kövekkel borított felszín számlájára írható, ami különösen erősen felmelegszik. Évente átlagosan mindössze három centiméter eső esik, időszakos vízfolyása szélsőségesen sós.

„Nagy esőzések után azonban ritkán átmeneti tavak képződhetnek” – mondta Hossein Rajaei, a Stuttgarti Természettudományi Múzeum kutatója.

A lepkeszakértő a sivatag egy időszakos tavában talált egy pár ősi tócsarákot, és elvitte őket Schwendtnerhez, a bécsi rákspecialistához, aki új fajt azonosított bennük, amely „mind külsejében, mind génjeiben eltér az eddig ismert fajoktól”.

A rák a Phallocryptus fahimii rendszertani nevet kapta az expedíció előtti évben repülőszerencsétlenségen meghalt iráni biológus és környezetvédő, Hadi Fahimi tiszteletére.

Az újonnan azonosított rák sokáig életképes petéivel szaporodik.

„A peték tartósságát mutatja, hogy még a Daste Lutban is képesek fennmaradni, ahol évtizedeken át kell a kiszáradt talajon várniuk arra, hogy az eső egyszer csak megtöltse az időszakos tavat, hogy a lárvák kikelhessenek” – magyarázta Schwendtner.

Fotó: MTI/EPA

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.