Becsengetnek – itt az ideje megkeresni a tökéletes íróasztalt!

A jó jegyek gyűjtéséhez elengedhetetlen a praktikus, kényelmes és a gyerek számára is tetsző asztal.

Forrás: Lakáskultúra2020. 08. 12. 21:41
null
Kérjük ki gyermekünk véleményét is Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár hét és itt a tanévkezdés! A hatékony munkavégzéshez elengedhetetlen a jól kialakított környezet: a tervezésénél figyelnünk kell a megfelelő fényviszonyokra, a kényelmes, ergonómiai szempontoknak is megfelelő székre, valamint a tanulósarok fokális pontjára, az íróasztalra – hívja fel a figyelmet a Lakáskultúra.

MÉRET

Vásárlás előtt alaposan mérjük le, mekkora hely áll rendelkezésünkre a tanulószoba, avagy -sarok kialakításához. Rögzítsük a pontos adatokat, és csak ezek tudatában kezdjünk el nézelődni!

MAGASSÁG

Fontos, hogy a szék és az asztal egymáshoz viszonyítva se túl nagy, se túl kicsi ne legyen: ne kelljen se görnyednie, se nyújtózkodnia a gyereknek. Az ideális íróasztal magassága a gyerek magasságától is függ, az ideális méret azonban 70-75 cm.

SZÉK

Az ideális szék olyan, amiről leér a gyerek lába a földre, és ne csak az íróasztalra támaszkodjon, így tud majd igazán stabilan írni. A lógó lábak könnyebben elzsibbadnak, így a kisdiák is könnyebben elfárad.

Tipp: a legjobb, ha a szék vagy akár az asztal magassága is állítható, így ahogy növekszik a csemeténk, úgy szabhatjuk méretre.

ANYAGVÁLASZTÁS

Az ergonómiai szempontok után a másik legfontosabb szempont, hogy könnyen tisztán tartható-e az adott darab, hiszen a gyerek otthon is fog vízfestékkel, temperával festeni, gyurmázni, rajzolni. Megkönnyíthetjük később a saját és csemeténk dolgát is, ha könnyen takarítható az asztal.

A távoktatás ideje alatt különösen fontos volt a megfelelő íróasztal
Fotó: MTI/Illyés Tibor

TÁROLÁS

Legyen legalább egy fiókja, ahova pakolni lehet: ha nincs szükségünk a szobában hatalmas, polcos szekrényekre, mert a munkavégzéshez szükséges iratok és tárgyak elférnek kisebb helyen, akkor érdemes olyan asztalra beruházni, ami rendelkezik fiókokkal, polcokkal, így a fontos iratok mindig karnyújtásnyira lesznek, tanulás után pedig gyorsan elpakolhatunk, könnyen megelőzve a rendetlenséget.

FÉNYVISZONYOK

A legjobb, ha az íróasztal olyan helyen van, ahol van természetes fény, ha nincs elegendő természetes fény vagy este is tanul a gyerek, gondoskodjunk megfelelő íróasztali lámpáról.

DIZÁJN

Ha évekre tervezünk, akkor válasszunk olyan asztalt, ahol a számítógép kábeleinek vagy éppen egy hosszabbítónak az elvezetésére is van lehetőség. Egy színes asztal is jó választás lehet, de érdemes kerülni az erős árnyalatú, mintás darabokat, mert elvonhatják figyelmet.

Tipp: a vásárláshoz mindenképpen vigyünk magunkkal a leendő tulajdonost is, hiszen egy nagy iskolásnak már van beleszólása, milyen asztalt is szeretne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.