Bemutatták a Rubik-kocka miniatűr változatát

Az ember ujjhegyén elférő alumíniumkocka nagyjából 2 grammos és minden oldala körülbelül 9,9 milliméter hosszú.

Forrás: MTI2020. 09. 24. 16:17
null
Toki, 2020. szeptember 24. A Maciej Komorowski, a magyar nagykvetsg munkatrsa ltal kzreadott kpen a vilg legkisebb Rubik-kockja Tokiban 2020. szeptember 23-n. Az ujjhegyen elfr kockt a Rubik-kocka japn bevezetsnek negyvenedik vforduljra ksztettk, s decembertl lehet megrendelni 198 ezer jenes (kb. 589 ezer forintos) ron. MTI/AP/Maciej Komorowski, magyar nagykvetsg/Maciej Komorowski Fotó: Maciej Komorowski Forrás: MTI/AP/Maciej Komorowski, magyar nagykövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legkisebb Rubik-kockáját mutatták be szerdán Tokióban a magyar fejlesztésű logikai játék Japánban való debütálásának 40. évfordulóját ünnepelve.

Az ember ujjhegyén elférő alumíniumkocka nagyjából 2 grammos és minden oldala körülbelül 9,9 milliméter hosszú.

A játékra alkalmas emlékkockát a japán MegaHouse Corp. játékgyártó, valamint az Iriso Seimitsu Co. fémfeldolgozó vállalat fejlesztette ki. Egy kocka ára 198 ezer jen (588 ezer forint). A termék már rendelhető, a kiszállítás decemberben kezdődik.

A Rubik-kockát 1980 júliusában kezdték értékesíteni Japánban és csak az első évben 4 millió darabot adtak el belőle.

A világ legkisebb Rubik-kockáját decembertõl lehet megrendelni 198 ezer jenes (kb. 589 ezer forintos) áron
Fotó: MTI/AP/Maciej Komorowski/magyar nagykövetség

Az apró kockát a háromdimenziós logikai játéknak szentelt új kiállítás részeként mutatták be Tokióban, a számos nagykövetségnek és nagyvállalati székháznak otthont Minato kerületben.

A tokiói magyar nagykövetség közreműködésével megvalósult tárlaton egy Rubik Ernőt ábrázoló mozaik is látható, amelyet 1600 kockadarab alkot. Az ingyenes kiállítást november 9-ig kereshetik fel az érdeklődők.

„A Rubik-kocka a mindennapi életünk része, itt Japánban is, és mindenkire inspirálóan hat” – mondta Palanovics Norbert, Magyarország tokiói nagykövete.

Matolcsy György a Rubik kockához hasonlította a magyar gazdaságpolitikát

Miért is ne ismerhetnénk fel a rokonságot a Rubik kocka és a magyar gazdaságpolitika között: elvégre mindkettő magyar, leleményes és sikeres – tette fel a kérdést egy korábbi írásában a jegybank elnöke. Matolcsy György azt fejtegette: a Rubik-kocka meghódította a világot, mert tükrözi a modern élet, technológia, politika, pénz és sport működését. Minden ellentét igaz rá: egyszerre játék és tanulás, egyszerű és bonyolult, egyéni és közösségi, mint a magyar gazdaságpolitika, mint a magyar modell, „mint mi magyarok” – írta a Növekedés.hu-n. „Gazdaságpolitikánk szintén hat alapszínből áll össze, ezeket keverjük, arányuk pillanatról pillanatra változik, rugalmasan változtatható, szinte végtelen a régi és új ötletek kombinációja” – fogalmazott, majd ismertette és kifejtette a gazdaságpolitika jellemzőit. Ezek: nyersen piaci, államkapitalista, nemzeti, globális, döntésképes és pragmatikus, illetve hosszú távú fenntarthatóságban gondolkodó.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.