Csokoládé- és kávéhiány fenyeget az aszály miatt

Az Európába exportáló országokat is sújthatja a klímaválság, több termék is érintett lehet – írja a Vg.hu.

Forrás: vg.hu2021. 06. 20. 11:55
Kakaóbabok Forrás: unsplash
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az R2Water Research and Consultancy és a holland Vrije Egyetem kutatása szerint bár az Európa Unió mezőgazdasági importjának csak hét százaléka volt veszélyben az elmúlt 25 évben az aszály miatt, a következő negyedévszázadban ez 37 százalékra nőhet – írja a The Guardian.

A Nature Communicationsben megjelent kutatás szerint veszélyben lehet a számos termékben használt pálmaolaj, a csirkék és sertések takarmányozására használt szója és a cukornád ellátása is.

Az EU adja a világ kávéfogyasztásának harmadát, melynek a fele olyan, a klímaváltozás miatt aszálynak egyre jobban kitett területekről érkezik, mint Brazília vagy Vietnam, ugyanakkor Kolumbia vagy Kenya esetében nem fog növekedni az aszály valószínűsége.

Kakaóbabok
Fotó: Unsplash

A csokoládétermelés legfontosabb alapanyaga, a kakaó, melynek teljes egészét importból szerzi be Európa. A kutatás szerint főleg Indonéziában és Malajziában lesz egyre több csapadékmentes időszak, míg Elefántcsontpart és Ghána esetében erre kisebb az esély.

A kutatás szerint a pálmaolaj-behozatal 61, míg a cukornád-behozatal 73 százaléka lehet érintett az aszály által. Éppen ezért

fontos, hogy az Európai Unió minél többet tegyen a klímakatasztrófa elhárítása érdekében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.