Internetes gombavilágatlaszt hoztak létre Csehországban

A GlobalFungi nevű adatbázis 20 ezer minta és 650 millió megfigyelés adatait tartalmazza.

Forrás: MTI2020. 07. 13. 21:29
null
Commerce, 2018. október 2. A kiadós esõzésnek köszönhetõen vad gombák nõnek egy kertben, a Texas állambeli Commerce közelében 2018. október 2-án. (MTI/EPA/Larry W. Smith) Fotó: Larry W. Smith
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Interneten elérhető gombavilágatlaszt készítettek a Cseh Tudományos Akadémia (AV) kutatói. A Scientific Data című folyóiratban ismertetett GlobalFungi nevű adatbázis több mint 200 tanulmányban szereplő 20 ezer minta és 650 millió megfigyelés adatait tartalmazza.

A három év alatt elkészült adatbázis segítségével a szakértők és a laikusok is utána nézhetnek, hogy a világ egyes részein milyen gombafajok és közösségek fordulnak elő, valamint az ezekkel kapcsolatos részletes információkhoz is hozzájuthatnak.

A felhasználók új tanulmányokat is hozzáadhatnak az adatbázishoz, valamint kérdéseket is feltehetnek.

A jelenleg elérhető minták többsége talajgomba, valamint más növényekkel szimbiózisban élő gombák közösségeitől származik.

A kutatók szerint a gombák előfordulására, valamint a különböző régiók éghajlatára vonatkozó adatok együttes elemzése segíthet annak jobb megértésében, hogy a gombák miként fognak reagálni a klímaváltozásra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.