Kint élő honfitársunk beszámolója a svájci helyzetről

Hoznak korlátozásokat, de próbálják megtalálni az arany középutat Svájcban – írja a szon.hu.

Forrás: MW2020. 11. 11. 17:15
null
Svájc
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egész Európában csúcson a járvány, számos országban az egészségügyi ellátórendszer elérte teherbíró képessége felső határát, Svájcban például olyannyira, hogy ismét szükség volt a katonaságot is bevetniük, 2500 svájci katona segít a betegek szállításában.

Az alpesi országban hétfőn 211 ezer 912 beteget jegyeztek, ennyien fertőződtek meg az első hullámtól ez idáig. A járvány megfékezése érdekében a svájciak is szigorítottak, október 28-tól kötelezővé tette a maszk viselését azokon a szabadtéri helyeken is, ahol „nincs lehetőség a kellő mértékű távolságtartásra”, korlátozták a bárok és éttermek nyitva tartását, bezáratták a szórakozóhelyeket, a magánrendezvények létszámát tíz, a közösségi rendezvényekét pedig ötven főben maximálták.

Arany középút

– Az első hullámot szerencsésen „megúsztuk”, főként ha figyelembe vesszük, hogy tranzitországként itt mindig nagyobb az ingázás, mint máshol. A nyáron lelassult a járvány terjedése, csak ősszel gyorsult fel ismét, ezért most újra szigorítottak itt is, de nem állt meg az élet – mondta Krisztina Scheuermann, aki a magyarországi helyzetet rokonai miatt is napi szinten követi, Krisztina mándoki származású, a férje svájci.

– Szabad a mozgás, de le kell csökkenteni a találkozások számát. Itt az az elv, hogy aki megteheti, maradjon otthon, dolgozzon otthonról. Ha a szigorításokat nézzük, nálunk a betegszámhoz mérten hozhatnak védekezési döntéseket a kantonok is. Próbálják az arany középutat megtalálni, annak érdekében, hogy működjön minden, ám arra kérik az embereket, hogy a szabadidejükben alkalmazkodjanak a megváltozott helyzethez: ne csoportosuljanak, hordják a maszkot. Egy biztos, minden eddiginél körültekintőbbnek kell lenni, mert rengeteg családban van fertőzött vagy kontaktszemély, és sajnos tragédiákkal is szembesülni kell – jegyezte meg Krisztina.

Mint elmondta, november 2-ától online tanulnak az egyetemisták, a középiskolások egyelőre nem. A maszkviselést kötelezővé tették az iskolákban. Sajnos, pedagógusok is fertőződnek meg, de a svájci iskolákat nem zárták be, lokálisan kezelik a problémát.

Az egyén döntésén is múlik

– Egy kis létszámú családi napközit vezetek, ahol ez idáig nem volt koronavírusos beteg, mindössze az egyik gyerek testvére lett pozitív, ő otthon maradt, a karantén nálunk is 10 napig kötelező. A kislányom, Marina még nem jár suliba, de amíg lehet, elhordom tornára és úszni is, ennyi közösségi élményre szüksége van. Ahogyan én tapasztalom, mindenki egyénileg mérlegeli, mennyi rizikót vállal be, s aszerint éli mindennapjait. Én például nem mennék el bevásárolni a hétvégén a legforgalmasabb bevásárlóközpontba, de van, aki enélkül „nem tud élni”…Szóval, az egyéni felelősségen, mérlegelésen is múlik a járvány terjedése nem csak azon, hogy földrajzilag hol élünk, és milyen határozatokat hoznak a döntéshozók.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Így vészelte át a koronavírust a fiatal naszályi pár Skóciában

Benyó Eszter és Lődi Péter álmukban sem gondolták volna, milyen tapasztalatokat szereznek majd a skót luxusszállodában, ahova dolgozni indultak tavaly ősszel – írja a kemma.hu

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.