A temetőbogár és az egyéb dögevő állatok, például a keselyűk, az oposszumok és a kukacok, egymással versengve kutatnak az elhullott állatok után. A temetőbogarak, amelyek egymással is rivalizálnak, speciális tapogatóik révén már messziről megérzik a tetemek szagát, és ha a dög még friss, akkor megpróbálják elásni az utódaik számára a föld alá.
A gyomorváladék, amellyel a tetemeket befedik, antibakteriális hatású és lassítja a lebomlást.
A Connecticuti Egyetemen dolgozó Stephen Trumbo és kollégái arra voltak kíváncsiak, hogy ez a váladék vajon megakadályozza-e, hogy más állatok is megérezzék a rothadó hús szagát.
Temetőbogár pihen egy férfi ujján
Fotó: YouTube
Ennek kiderítése érdekében a kutatók mintát vettek egy olyan egértetemet belengő gázokból, amelyet a temetőbogarak észak-amerikai erdőkben honos fajának képviselői vontak be váladékkal. A szakemberek összevetették a bogarak által kezelt tetemből felszabaduló gázokat a más, érintetlen tetemekből származókkal.
A The American Naturalist című folyóiratban publikált tanulmány szerint a temetőbogarak által már előkészített tetemeket kevésbé lengte be az a hagymaszagú vegyület, amely általában a friss maradványokhoz vonzza ezeket az apró dögevőket.
A kutatók továbbá egy olyan, a bomláskor képződő másik gáz felerősödését is észlelték, amely elriasztja az elhullott állatokkal táplálkozó többi rovart.
A szakemberek később egy connecticuti erdőben helyezték ki az egértetemeket és azt figyelték meg, hogy a temetőbogarak vetélytársai kisebb valószínűséggel fedezték fel a már kezelt maradványokat.
Az eredeti cikket ITT érheti el.
Egyelőre még nem készülhet élelmiszer a lisztbogár lárvájából
Emberi fogyasztásra alkalmas a közönséges lisztbogár lárvájából készült élelmiszer az Európai Unió szerve, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) véleménye szerint – olvasható a hatóság közleményében. Az uniós ügynökség a közösségi engedélyezésére benyújtott kérelem miatt készítette első vizsgálati jelentését.
Az állásfoglalás zöld jelzést ad a lisztbogárlárva élelmiszeripari felhasználásának, az ügynökség véleménye szerint ugyanis a rovarlárvából származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.
A lisztbogár lárvája egészben vagy por formájában is alkalmas az emberi fogyasztásra.