Rekonstruálták, milyen lehetett Tutanhamon fáraó apjának arca

Maradványait 1907-ben találták meg az egyiptomi Királyok Völgyében, néhány méterre Tutanhamon sírjától.

Forrás: MTI2021. 03. 25. 13:34
null
Ilyen lehetett az arca annak az ókori egyiptomi fáraónak, akit Tutanhamon apjának tartanak Forrás: FAPAB Research Center
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Digitálisan rekonstruálták, milyen lehetett az arca annak az ókori egyiptomi fáraónak, akit Tutanhamon apjának tartanak.

Maradványait 1907-ben találták meg az egyiptomi Királyok Völgyében, néhány méterre Tutanhamon sírjától. Több mint egy évszázaddal a KV55 jellel ellátott sír felfedezése után genetikai elemzést végeztek, amely a sírban talált más elemekkel együtt arra utalt, hogy Tutanhamon biológiai apjának maradványairól van szó – írta a LiveScience.com.

A régészek arra következtettek, hogy a férfi az i.e. 1353 és 1335 között uralkodó Ehnaton volt, aki először vezetett be monoteizmust Egyiptomban. Más tudósok szerint a maradványok valódi kiléte még mindig bizonytalan.

A hónapokon át tartó rekonstrukciót a szicíliai Törvényszéki Antropológiai, Paleontológiai, Bioarcheológiai Kutatóközpont (FAPAB) tudósai végezték a brazil Cicero Moraesszel együttműködve, aki régmúltbéli arcok rekonstrukcióiról ismert – írta a FAPAB szóvivője a Facebookon.

A KV 55-ös arcának korábbi rekonstrukcióitól eltérően az új modellnek nem készítettek hajat, nem visel ékszert, sem más díszeket, egyedül az arcvonásokra koncentráltak.

Ilyen lehetett az arca annak az ókori egyiptomi fáraónak, akit Tutanhamon apjának tartanak
Fotó: FAPAB Research Center

Az arcot az úgynevezett Manchester-módszerrel „hozták elő a múlt sötétjéből” – fogalmazott Francesco Galassi, a FAPAB társalapítója.

„Az anatómia szabályai szerint az arcizmokat és a szalagokat a koponyamodellen alakítottuk ki. Erre helyeztük a bőrt, a szövetek vastagságának átlagos értékeit tudományosan határoztuk meg – írta Galassi a LiveScience-nek.

Ehnaton a trónra IV. Amenhotepként lépett, új nevét, ami Aton – az egyiptomi napisten – szolgálóját jelenti, uralkodása elején vette fel. Ezután vallási-kulturális reformot hajtott végre.

A régészek dísztelen sírban találták meg, benne Ehnaton nevét viselő téglákra bukkantak. Egy másik koporsó és mumifikált szerveket tartalmazó edények a fáraó mellékfeleségéé, Kiáé lehettek a FABAP közleménye szerint.

A KV 55-ben rejlő halottat mumifikálták, de ásás közben szétesett a hús, csak a csontváz maradt fenn. Kilétéről hosszas viták folytak, a genetikai elemzés arra utal, hogy III. Amenhotep fia és Tutanhamon apja volt, ami tovább erősíti azt a feltételezést, hogy Ehnatoné lehetett a sír.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.