Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Hol képezzünk európai imámokat?

Zelnik Bálint
2019.12.28. 14:14
Hol képezzünk európai imámokat?

Persze, hogy katolikus egyetemen.

A Magyar Nemzet is megírta, hogy az állam Belgiumban is a saját kezébe venné az iszlám hitszónokok képzését, ezzel is elejét véve az „import” szaúdi, török – esetlegesen radikális – imámok működésének, szélsőséges (-en Európa- és keresztényellenes) nézeteik terjesztésének.

Más kérdés, hogy a Hollandiában már működő(?) rendszerben résztvevő diákok nem nagyon hisznek az instant imámoknak és hanyagolják óráikat, mivel szerintük úgy tanítják az iszlám hitet, mint más a matematikát, vagy biológiát – hiányolják az elmélyülést, a nagyobb beleélést.

A dolog egészen pikáns adaléka, hogy az iszlám hitszónokokat a leuveni egyetemen képeznék, Európa egyik legrégibb és egyben máig katolikus felsőoktatási intézményében. Hol máshol?

Teszem fel a költői kérdést, mit szólna az arab világ, ha a bagdadi egyetem jövőre „keresztény hittérítő-plébános” szakpárt indítana, hiszen a Közel-Keleten számos és számottevő keresztény közösség létezik, az ő hitéletükkel is törődni kell, hagyományaikat ápolni szükséges.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.