idezojelek

Gyilkosmosdatás a Telexen

A cikk végkicsengése szerint az állam jogtalanul háborgatja a tízmilliókkal kistafírozott, szegény gyilkost.

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás
Cikk kép: undefined
2022. 01. 11. 15:29
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Nem tágít az állam, minden idők egyik legmagasabb kártérítését követeli vissza egy gyilkostól – süvölti a Telex címe. „Nem tágít” és „követel” – vagyis az állam (személyesen Orbán!) annyira agresszív, hogy pénzt merészel visszakövetelni egy szegény sorsú gyilkostól. Hát hova jutott a világ?!

A címlapkép is aládúcolja a címbe rejtett mondanivalót: idősebb Burka Ferenc gyilkos elcsigázott, szomorú, gondolkodó feje látható rajta. Ő az, akit a „nem tágító” és „követelőző” állam olyan helyzetbe hozott, hogy a fotón látható csüggedtség erőt vett rajta. A cím és a fotó egységesen azt sugallja: ezek az Orbánék már megint kibabráltak egy emberrel. (A Telex többi cikke pedig azt, hogy az egész országgal, sőt a világgal is.)

Eközben mi a valóság? Az, hogy idősebb és ifjabb Burka Ferenc, apa és fia 1999 márciusában Újszentmargitán egy betonvassal agyonverte Gyurcsó János egyedül élő idős embert a háromezer forintos tévéantennájáért. Burkáékat 2002-ben 15, illetve 13 év fegyházra ítélték, ám a következő évben a verdiktet hatályon kívül helyezték, és az új eljárásban, 2006-ban „bizonyítottság hiányában” fölmentették őket. (A legendás 2006-os évben nem ez volt az egyetlen agyhalott ítélete a magyar bíróságoknak, de ezt most hagyjuk.) Utóbb rekordösszegű, húsz-, illetve 25 millió forintos kártalanítást kaptak az „ártatlanul” előzetesben töltött évekért. Ám 2013-ban új bizonyíték került elő: több családtag terhelő vallomást tett Burkáékra, miszerint kihallgatott beszélgetésekből tudják: mégiscsak ők gyilkoltak. Végül 2018-ban jogerősen kilenc, illetve hét és fél év fegyházra ítélték apát és fiát, akik addigra természetesen az utolsó forintig elverték az államtól kapott tízmilliókat.

Most pedig az állam (Orbán!) „követeli” vissza a jogtalanul kifizetett kártalanítást, és „nem tágít”. A Telex a gyilkosmosdató cikkében hosszasan idéz Zeke Lászlótól, idősebb Burka ügyvédjétől, aki szerint teljesen megalapozatlan az állam követelése, az a pénz az utolsó fillérig járt védencének. Egyébként úgysincs mit végrehajtani, mert már az utolsó petákig elköltötte a maga húszmillióját idősebb Burka – ölti ki a nyelvét az adófizető magyarokra Zeke ügyvéd. Hát köszi! A cikk végkicsengése valami ilyesmi: az állam jogtalanul háborgatja a tízmilliókkal kistafírozott, szegény gyilkost.

Legközelebb talán majd arról írnak, miért fejelte le a betonvasat Gyurcsó János… 

Bár két szerző követte el a szerecsenmosdató irományt (Janecskó Kata és Csatári Flóra Dóra), arra sajnos már nem maradt energiájuk, hogy az állam részéről bárkit megszólaltassanak. Amúgy is, minek? Gondolom, a Minőségi újságírásért-díjat így is megkapják majd.

Az ember zsebében a bicska kinyílik.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.