időjárás °C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

„Április 4-ről szóljon az ének”

Schön Krisztina
2022.04.04. 17:48 2022.04.06. 08:57
„Április 4-ről szóljon az ének”

„Indulj az útra és vissza se nézz! / Múltad a fájó, bús ezer év” – ezekkel a sorokkal kezdődik A felszabadulás dala. Több mint négy évtizeden át ünnepelték a magyarok a felszabadulásnak nevezett szovjet megszállás napját, április 4-ét.

Néhány évtizeddel ezelőtt, szüleink, nagyszüleink idejében lelkesítő indulóktól voltak hangosak az iskolák. Ezeket az énekeket tanulták a gyerekek ének órán és ezek szóltak a hangszórókból a felvonulás ideje alatt. Felemelő hangulata volt, az bizonyos: „Földön, égen zeng az új dal: Ifjúság! Ifjúság! Ifjúság! / Milliónyi szív dobogja ritmusát, ritmusát, ritmusát.

Amikor a tömeg szíve együtt dobogva, együtt énekelte a győzelmi dalokat, az az élmény megindíthatott valamit a szívekben. Ahogy a zenészeket az együttzenélés öröme, a hallgatóságot a koncertek felejthetetlen élménye, a gyerekeket a közös éneklés élménye lelkesíti. Ezért kellene a pedagógusoknak is minduntalan énekeltetni – de nem „felszabadulást dicsőítő indulókat, hanem a nemzet értékeit hordozó magyar népdalokat, és különösen a magyar Himnuszt. Ahogy az indulók a csapatszellemet, a Himnuszunk hitet és a nemzeti összetartozás tudatát képes építeni bennünk.

A kommunizmus dalaival négy évtizeden keresztül a figyelemelterelés volt a rendszer célja. Az indulókkal manipulálták a lakosságot kisgyermekkortól kezdve, észrevétlenül ültetve el a fejekben az elnyomás és a manipuláció magjait. Ezek éneklése – a Himnusz és a Szózat helyett – csírájában fojtotta el a gondolkodás, a hit és a nemzettudat kialakulását. A gyerekek pedig énekelték boldogan. Persze, hiszen honnan tudhatták volna, hogy mit jelent az „Indulj az útra és vissza se nézz! / Múltad a fájó, bús ezer év?

„Nincs oly erő, mely legyőzné, ki a népért küzd, és dalolja a jövőnek himnuszát – szól a DIVSZ-induló refrénje. Három évtizeddel a rendszerváltozás után a magyar emberek bebizonyították, hogy ez valóban így van; csakhogy hiába a figyelemelterelés és hiába minden baloldali erőfeszítés, a magyar emberek olvasnak a sorok között, így nem felejtették el, hogy nincs dicsőséges jövő dicsőséges múlt nélkül.

2022. április 3-án történelmet írtunk: nemcsak megmutattuk a világnak, hogy mi a demokrácia lényege, hanem megmentettük őseink becsületét, megőriztük nemzetünk értékeit a jövőnek; és a kommunisták törekvésein átlépve, egymással összefogva léptünk egy nagyot tovább a szabadság útján. Van tehát okunk ezen az április negyedikén is győzelmi dalt énekelni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.