Albin 2024. március 1.
logo

Túl sokszor kiáltottak már farkast a liberálisok

Kárpáti András
2022.09.28. 20:10 2022.09.29. 12:36
Túl sokszor kiáltottak már farkast a liberálisok

Mindig is elcsépelt baloldali fogás volt a fasisztakártyát előhúzni, amikor egy jobboldali erő került hatalomra, ám az Olaszország Testvérei (FDI) győzelme kapcsán ismét elővett mantrával a balliberális sajtó jól láthatóan széllel szemben vizel. Lehetséges, hogy a nemzeti szuverenitás ellenségeinek azért nem tellett többre a naftalinszagú, poros frázisok pufogtatásánál, mert váratlanul érte őket, hogy Itáliában régen látott támogatottságú jobboldali szövetség nyert felhatalmazást a kormányzásra. Ám pusztán tapintatból nem mondunk le arról, hogy górcső alá vegyük ezeket a „gyöngyszemeket”. A legkínosabban küzdő HVG például arra hivatkozva zárná politikai karanténba az FDI-t, hogy annak gyökerei a fasizmusig nyúlnak vissza. 

Még ha el is fogadjuk, hogy ebben van némi igazság, az FDI akkor sem tekinthető az egykori Nemzeti Szövetségi Párt utódpártjának. Szemben mondjuk az MSZP-vel, amelyet nemcsak a gyökerei kötik az MSZMP-hez, hanem konkrétan jogutódja az állampártnak, amelyből az 1989 előtti káderállomány jelentős részét is felszívta, köztük az egykori pufajkás Horn Gyulát is, aki később miniszterelnök lett. Az MSZMP elődje pedig az az MDP volt, amelyre támaszkodva Rákosi Mátyás építette ki a rémuralmát. Figyelemre méltó, hogy mindez valamiért egyáltalán nem foglalkoztatta a baloldali sajtót az elmúlt harminc évben. 

A Jobbik esetében pedig nem is kell a gyökerekig visszamenni, hogy valami kompromittálót találjunk, hiszen számos prominensük egészen a közelmúltig konkrétan tapicskolt a nácizmusban. Felidézhetjük a rasszista elveket hirdető, cigányokat fenyegető Magyar Gárdát, az úton-útfélen előkerülő karlendítéseket, a gyűlöletkeltő, antiszemita szónoklatokat, bejegyzéseket és beszélgetéseket. Bár a leglátványosabb fasisztoid elemeket gyakorlatilag egyik napról a másikra hagyta el a Jobbik, midőn egy mérsékelt pártként akarták prezentálni magukat, a balliberális sajtónak még csak a szeme se rebbent. Nem is pedzegették, hogy valami valós változásról van-e szó vagy csak politikai haszonszerzési kísérletről. Ennek fényében elég mókás, hogy az FDI múlt vasárnapi sikere kapcsán a HVG azzal hozakodott elő, hogy Meloni kormányalakítása „kényelmetlenül közel lehet” Benito Mussolini száz évvel ezelőtti hatalomátvételéhez. Az pedig, hogy alig néhány éve milyen kijelentéseket tett mondjuk Jakab Péter, Szávay István, Bíró László, Gyöngyösi Márton vagy a zsidógyűlölőből időközben rabbivá avanzsált Szegedi Csanád, természetesen nem érdekli a baloldali sajtót és politikát.

Orbán volt az ármány

Harsány jajveszékelés kíséri Nyugat-Európában az olasz jobboldal választási győzelmét.

Ehelyett például a HVG eltartott kisujjal követeli a „cordon sanitaire”-t, vagyis az FDI politikai kordonba helyezését, s ebben a brüsszeli elit is a partnere: az Európai Bizottságot vezető Ursula von der Leyen alig burkolt fenyegetéseket fogalmazott meg az olasz választás előtt arra az esetre, ha Meloni pártja nyerne. Itt az ideje, hogy az európai jobboldal visszavágjon, és ő helyezze karanténba a liberálisokat, akik ma gyakorlatilag a normalitás ellenfeleiként határozzák meg magukat. Érdemes fontolóra venni egy európai illiberális charta elindítását mindazon politikai erők bojkottálására, amelyek a nemzetállamiság lebontására törnek, s az illegális migrációra, valamint a genderelméletek őrületére alapozva alakítanák ki a „nyitott” társadalmaikat.

Borítókép: Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője (Fotó: EPA/Ettore Ferrari)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.