Presztízscsata a konyhában

Nem az minősíti hazánkat, amit a profik tudnak, hanem a közízlésünk színvonala, a hozzáállás, ahogyan zsigerileg elfogadjuk vagy eltaszítjuk a másikat a tűzhelytől.

Szentesi Zöldi László
2020. 12. 30. 17:48
© Unger Tamás
20200904 Söpte Nyugdíjas főzőverseny, nyugdíjasklubok versenye Március óta először tartott közös rendezvényt a Vas Megyei Nyugdíjas Szövetség. A megye egyesületeiből és klubjaiból kilenc csapat mérte össze tudását a kondérok mellett. Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Fotó: Unger Tamás / Vas Népe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy mi, magyarok voltaképpen mindenen össze tudunk veszni fél perc alatt, nem csendes állítás, hanem kőbe vésett, örök életű tény. Aki nem hiszi, politizáljon kicsit a Facebookon. De mondok mást, válasszon bátran olyan témát, amelyben – látszólag – udvarias hangon, tét nélkül is lehetne eszmét cserélni. Mindenkit megnyugtatok: a horgászfórumokon vagy a zenei csoportokban ugyanolyan bősz anyázás folyik az ízlésről, mint ha azt firtatnánk, jobbra vagy balra szavazzon-e a tisztelt polgár.

Na, de itt a főzés. Azt hihetnénk, ebben aztán nincs vita, merthogy főzni ezerféleképpen lehet, és éppen a változatosság gyönyörködtet bennünket egy-egy eljárásban, módszerben. Aki azonban olyan naiv, hogy szeretetté oldódó elfogadást képzel a konyhába, még nem látott

bajai-szegedi (helyesebben talán dunai-tiszai) halászlévitát.

A felek a jelzett témában már abban is hadat üzennek egymásnak, hogy halászlé, hallé, paprikás hal, vagy tudja a vízimolnár nagymamám, hogy mi a helyes elnevezés. Magyar nyelvünk valamennyi ismert és kevésbé használatos káromkodása sem elegendő annak a retorikai ütközetnek a leírására, amelyet a passzírozás hívei és a passzírozás nélküliek vívnak egymással. Megfigyelhető továbbá, hogy az igazi szakembereknek nincs halászléfétisük, ellenben az amatőrök a létező leghányavetibb stílusban oktatják ki egymást, mit kéne tenni a bográcsba, mit nem. Miközben a halászlé titka nem a passzírozásban vagy a gyufatészta hozzáadásában rejlik.

A kulcsszó: a frissesség.

Poshadt, iszapos halból Széll Tamás sem tud díjnyertes remeket varázsolni, ha pedig brazil téglaport használunk házi paprika helyett, garantáltan ugyanúgy vállalhatatlan a végeredmény. A friss hal és a jó paprika alkalmasint el is dönti, milyen lesz a halászlé, hogy mivel tüzelünk alá, milyen eljárással főzzük, azért részletkérdés, mert mindegyik iskolának vannak mesterei és kóklerei. Abban az országban, ahol a halfogyasztás kényegében a karácsonyra szorítkozik, ne legyünk már annyira igényesek, hogy a lényeg, a friss és minőségi hozzávalók helyett a módszert firtassuk. Először talán szerezzünk normális alapanyagot, szerezzünk jártasságot, követeljük meg a minőséget magunktól és másoktól – aztán jöhet a gasztroanyázás. Egyelőre nincs mire büszkének lennünk.

Hogy a pörköltöt csak az tudja jól főzni, akivel éppen beszélgetsz, szintén közhely. Gyakorlatilag nincs olyan férfiember a Kárpát-medencében, aki ne esküdne arra, hogy csakis az általa készített változat a hiteles. Karcagon belefőzik a birka fejét a pörköltbe,

aki nem így tesz, nem komoly ember,

a Dunántúlon vagy Pesten alkalmasint hahotáznak és fintorognak az eljáráson. Ismerek békés, nyugodt székely embereket is, akik kivetkőznek magukból, ha lila hagymának mondod a vöröshagymát.

Másik fétisünk a nemzeti elsőség. Szintén Erdélyben hallani, hogy a románok mindent tőlünk vettek át, hogy aztán a töltött káposztához hasonlatos göngyölt és töltött zöldségeket a hajdani Oszmán Birodalom minden részén fogyasztják, oda meg talán Perzsiából kerültek át bizonyos ételtípusok, nyilván mellékes. Nincs, nem létezik elsőség: kölcsönhatás és divat van. De sorolhatnánk a csonka országból is nemzeti büszkeségeket, amelyekről a közvélemény rosszul tudja, hogy itt, a honban születtek. Valójában a régióknak vannak ételtípusaik, kevésbé a nemzeteknek: a dél-tiroli osztrák és az alpesi olasz étkezése alkalmasint jobban hasonlít egymáséra, mint a szicíliai vagy burgenlandi honfitársra. A zalai magyar is inkább eszik szlovén módjára, mint mondjuk csángósan. És ettől még van nemzeti jelleg, létezik nemzeti géniusz, csak ne merevedjünk már bele a nemzetállami pózba, ha kézben a fakanál.

És a végére mondok valami egészen meglepőt. Ha lehetne itt kommentelni, már a második hozzászólástól elindulna a fenti viták valamelyike, talán mindegyik egyszerre: hogy miért jobb mégis a szegedi, mint a bajai, hogy miért lila, nem vörös, és így tovább. Mintha éppen jeladás volna ez az írás, hogy

hajrá, mutasd meg magad, az Alföld/Dunántúl/Erdély stb.

nem maradhat le a versenyben, nyilván felétek nem tudnak főzni, nálunk pedig igen. Mert nem az a lényeg, hogy mit írok én, hanem az, hogy bebizonyítsuk újra és újra a másiknak az igazunkat. A kényszerképzetektől nehéz szabadulni és muszáj bizonyítani, előretülekedni, kioktatni a másikat teljességgel ártalmatlan ügyekben (is).

Itt tartunk most. Legalábbis amatőr szinten. De hát, az amatőrség maga a való élet, amit az emberek gondolnak magukról, a gasztronómiáról, a mások ételeiről, a rögvalóság. Így aztán nem az minősíti hazánkat, amit a profik tudnak, hanem a közízlésünk színvonala, a hozzáállás, ahogyan zsigerileg elfogadjuk vagy eltaszítjuk a másikat a tűzhelytől. Lehetnénk türelmesebbek és megértőbbek. Zsinórokról, orsókról, sültekről, paprikás ételekről, gitárokról, erősítőkről és a világ valamennyi témájáról szólván.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.