Gyergyószentmiklós vonzáskörzetének legismertebb és legnépszerűbb vendéglátóipari egysége a Borzonton működő Basa fogadó, mely kétségkívül egyedi és megnyerő hely. A felszolgálók szemgyönyörködtető székely népviseletben teszik a dolgukat, a bejárati székely kapun lélekmelengető felirat fogad: „Ember, vésd szívedbe, ez a föld mindig székely volt és az is marad”. A választékban örömmel fedezhetünk fel ritkábban kapható székely ételeket, mint a káposztalé-leves, az aszalt szilvás „pojéka”-leves vagy a pityókástokány, ami a lényegében a pincepörkölt helyi változata. A megvalósítás vegyes, a levesek jellemzően ízletesek, a növendék birkából készült pörkölt kiváló volt, de a hagymás rostélyost alaposan kiszárították.


A magyar borokat sajnos hiába kerestük legutóbbi, 2018-as látogatásunk alkalmával. A világhálón nem érhető el az itallap, de okunk van feltételezni, hogy ha addig két évtizeden keresztül nem tartották fontosnak a borválasztékot legalább erdélyi magyar borokkal szélesíteni és kizárólag nagyipari román tételeket kínáltak, akkor ez azóta sem változott. A rendszerváltás óta 2018/19-ig kulináris szempontból a többi gyergyószéki vendéglő (a Rubin, az Astoria, a ditrói Magor csárda, a szárhegyi Bogrács s még sorolhatnám) sem kínált ennél többet, a mondat végére egy „sőt”-öt is odatehetünk.

Fotó: A szerző
A város első egysége, ahol egyértelműen érződött, hogy üzemeltetőinek kifejezett szándéka a kulináris sablonokon túllépni, a K&K bisztró volt (Miron Cristea utca 6., telefonszám: + 40 755 309 280, honlap: https://www.facebook.com/kkbistro/). Nem sokkal nyitás után, 2019 nyarán volt alkalmam ide látogatni. A beltér hangulatos, „bisztró-s”. A falon berámázott Monarchia-korabeli városképek. A háttérben popzene szól, tolakodásmentes hangerővel. Sötétbarnára pácolt asztalok és székek, illetve derékmagasságig hasonló színű lambéria. Megnyerő megoldás, hogy látványkonyhával működnek, a vendégek figyelemmel kísérhetik a szakácsok minden mozdulatát. Nyáron kellemes, szellős teraszt üzemeltetnek.