A magyarországi vendéglátás kétpólusossága Székelyföldön is megjelent. Itt is van már fősodor és „új hullám”. Annyi különbséggel, hogy sokkal erősebb a main stream, konzervatívabb a közeg. A technológiai és filozófiai sablonokon túllépni igyekvő egységeket egy kezünkön meg tudjuk számolni, ha leszámítjuk Marosvásárhelyt, melynek székely mivoltát nem ritkán ottlakók is vitatják. Az elmúlt húsz évben a leglátványosabb változás a hagyományos (értsd a Monarchia időszakában, a „boldog békeidőkben” kanonizálódott) magyar konyha fogásainak integrálása volt.
Az erdélyi konyha nagyon kevés paprikát használ. Főszabály szerint nem kerül fűszerpaprika a töltött káposztába, a fasírtba, a disznósajtba, a kolbászba (!) s még sorolhatnám. A talán legismertebb és legnépszerűbb magyar étel, a pörkölt a kilencvenes években egyszerűen nem képezte részét az éttermi kínálatnak. Mára ez annyiban változott, hogy gyakran találkozunk székely vendéglőkben is korrektül elkészített pörkölttel, paprikással, gulyással, sőt, esetenként halászlével is, bár e műfajban nem ritka a durva mellélövés sem. A fősodratú éttermek közül talán a legszínvonalasabb a 2014-ben nyitott Gerendás, ahová sikerült öt év elteltével ismét eljutni a minap.

A panzióval egybeépített impozáns rusztikus épület Kibéd és Makfalva között félúton emelkedik ki a tájból. A Facebook-oldalukon Kibéd szerepel, de a Gasztrotérkép, az Erdélyi Utazás honlap, és nem utolsó sorban a Google Maps szerint az egység Makfalvához tartozik. A népi motívumokkal gazdagon díszített épület ellenállhatatlanul vonzza az arra autózók tekintetét, így nem csoda, hogy a hely hamar népszerűvé vált.
A beltér barátságos, szívmelegentő, minden apró részlet ki van találva, minden elem harmonikusan illeszkedik egymáshoz, a tulipánmotívumú faragott székektől, a fából készült hajópadlón, a nyerstégla oszlopokon, a népi mintázatú étlapon és itallapon át a gerendás mennyezetig. Kellemes, nyugtató jazz szól a háttérben, kellően visszafogott hangerővel. Az egyik sarokban képgyűjtemény mutatja be, hány híresség volt már a vendégük Orbán Viktortól Eperjes Károlyon, Nagy Ferón keresztül az Atilla fiai nevű társulatig.