Gyula már a kilencvenes években felkerült az ország gasztronómiai térképére a Jalecz Lajos által életre hívott Indonéz vendéglőnek köszönhetően. Ezt az ezredforduló táján tulajdonosa autentikus magyar vendéglővé fazonírozta „Kisködmön” néven, mivel ráeszmélt arra, hogy bizony veszendőben vannak a saját értékeink. Ez volt az egyik legszebben berendezett étterem, ahol valaha jártam, egy valóságos népművészeti minimúzeum. Az ételválaszték alapját a gazda által meglelt első éttermi étlap, a „Tariffa” adta. A Kisködmön a kétezertízes évek elején sajnos lehúzta a rolót.
Időközben, 2008-ban megnyitotta kapuit a Patrióta kisvendéglő, mely 2012-ben még csak 8 ponttal szerepelt a Gault Millau kalauzban, de ez a pontszám 2016-ra 12-ig emelkedett, ami az országos élvonalba való bekerülést is jelentette egyben. A Patrióta idén Gyuláról egyedüliként kerül be az Audi - Dining Guide Top 100 kiadványba, igaz, csak a pont nélküli részbe, holott teljesítményük évek óta egyenletes és egyértelműen magasabb, mint pontozott a 100+-os listába sorolt éttermek egy része, melyeknek inkább az „alternatív” kategóriában lenne a helyük.
A kétezertízes években nyitott még két érdemleges egység a városban, a Corner – Viharsarki sernevelde, egy kifejezetten jó konyhával rendelkező igazi brew pub, ahol a vendégtérből a sörerjesztő tartályokra is rálátni, valamint a Várkonyi bisztró, ahol legutóbb a desszertvonalat éreztük meglepően erősnek s a napi ajánlatban is volt több izgalmas, kreatív szezonális fogás.
S ki gondolná, de még a vírusterhelt 2021-es esztendő is hozott két kiemelkedő gyulai nyitást, az egyik a Black Sheep, mely speciality kávézó, szaküzlet, pörkölő, reggelit, ebédet kínáló bisztró, pizzázó és fagylaltozó egyben, a másik a vele szinte szemben fekvő, Segal Viktor által jegyzett Rouge.
A jeles konyhafőnök honlapján megannyi referencia olvasható a Gourmet fesztiváltól a Bocuse D’Or-ig, ahol legutóbb coachként szerepelt. Volt szerencsém több étteremben, kávézóban is megfordulni, mely igénybe vette Segal Viktor szakértelmét, így a szegedi Zöldlevelecskében, a fővárosi Bagatelliniben és a Villa Bagatellben, egyik helyen sem ért csalódás. Jó néhány étterem nem is szerepel életrajzában, pedig hatásuk a fővárosi gasztronómia fejlődésére egyértelmű volt, ilyen a sajnos kérészéletű Sas utcai Stand, ahol elképesztően jó ár/érték arányban lehetett ebédelni, a Segal, valamint a legendás Baraka. S akkor nem említettem a kolozsvári VIA éttermet, mely Erdély fővárosban az első hely volt, mely a fine dining irányában kacsingatott.
A séf honlapján olvasható filozófia annyira lényegre törő és megnyerő, hogy teljes egészében idézem.
Egyszerűség

Ígéretes szimbiózis a Borok Házának és a Pixel parknak az együttműködése Párkányban
Felvidéken megmaradt a borról szóló közösségi tudás, s akárcsak Belső-Magyarországon, már az ezredfordulóra több tucat remek középbirtok diktálta az iramot.